• Головна
  • В Україні зафіксований літній рекорд споживання електроенергії: стан енергосистеми
12:30, 17 серпня 2023 р.

В Україні зафіксований літній рекорд споживання електроенергії: стан енергосистеми

В Україні зафіксований літній рекорд споживання електроенергії: стан енергосистеми

Минула доба стала непростою для енергосистеми України. Зафіксували новий літній рекорд споживання. Щоб його покрити, довелось брати аварійну допомогу в Румунії. Також через нічну ракетну атаку було знеструмлено 10 тис. споживачів на Дніпропетровщині.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на "Укренерго".

16 серпня, в енергосистемі о 21:00 був зафіксований новий літній рекорд споживання. Він на 0,4% перевищив попередній максимум, який був 19 липня. Водночас, через зменшення світового дня та хмарну погоду в деяких регіонах сонячні електростанції виробляли менше електроенергії у вечірні години, коли споживання було найвищим.

Обсяг імпорту, який відбувався, був недостатній для компенсації різниці між споживанням та виробництвом. Тому «Укренерго» брало аварійну допомогу у Румунії з 19:00 до 22:00 потужністю 400 МВт щогодини для забезпечення споживання. Але аварійна допомога – це останній інструмент подолання дефіциту потужності в енергосистемі, і вартість такої електроенергії висока.

Сьогодні здійснюється імпорт електроенергії зі Словаччини та Молдови в ранкові та вечірні години з максимальною потужністю в окремі години до 645 МВт. Експорт відсутній.

Вчора були технічні ускладнення в роботі двох міждержавних ліній електропередачі в Закарпатській області. Знеструмлення споживачів не було. Причини – низова пожежа поряд з лінією та спрацювання автоматики на підстанції сусідньої держави.

Нічна ракетна атака завдала пошкоджень енергетичній інфраструктурі в Дніпропетровській області. Було знеструмлено 10 тис. споживачів. Наразі енергоживлення відновлено у повному обсязі.

Через обстріли були зафіксовані нові пошкодження у електромережах на Харківщині, Херсонщині та Донеччині. Знеструмлено 429 населених пунктів. Відновлення живлення відбувається з дозволу військових та за безпекової ситуації. Вчора вдень на 2 години була знеструмлена значна частина споживачів м.Миколаїв. Причина – аварійна ситуація через наближення автокрану до повітряної лінії 150 кВ.

Продовжуються ремонти на багатьох теплових та гідроелектростанціях, а також на деяких атомних енергоблоках. Вони мають максимально відновитися до нового опалювального сезону, коли потреба в електроенергії буде значно вищою. Тому в енергосистемі дуже обмежені можливості для покриття високого споживання.

Ощадливо споживайте електроенергію:

  • вимкніть потужні електроприлади або користуйтеся ними по черзі;
  • переносьте користування електроприладами на ранкові або нічні години доби;
  • вимикайте світло, коли виходите з приміщення.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Через значні руйнування енергетичної інфраструктури по всій території України впроваджують стабілізаційні відключення електроенергії. Їх будуть застосовувати, щоб зменшити дисбаланс в енергосистемі та щоб уникнути масштабних відключень.
Оголошення
live comments feed...