• Головна
  • Чи загрожує Запорізькій АЕС російський теракт
15:30, 30 липня 2023 р.

Чи загрожує Запорізькій АЕС російський теракт

Чи загрожує Запорізькій АЕС російський теракт

Заява генерального директора МАГАТЕ Р. Гроссі щодо небезпеки на Запорізькій АЕС знову привернула увагу світової спільноти. Як зазначається, під час обходу 23 липня команда Міжнародного агентства з атомної енергії виявила кілька мін у буферній зоні між бар’єрами внутрішнього та зовнішнього периметрів майданчика АЕС.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували яи загрожує Запорізькій АЕС російський теракт. 

Експерти повідомили, що протипіхотні міни спрямованої дії розташовані в зоні, до якої персонал станції не має доступу. Окупаційне керівництво АЕС прокоментувало знахідку рішенням російських військових. Характерно, що протягом останніх тижнів експерти МАГАТЕ, які проводили інспекції та регулярні обходи території ЗАЕС, не бачили жодних ознак мінування. Це підтверджує версію, що мінування відбулося зовсім нещодавно. При цьому експерти так і не змогли отримати доступу до дахів реакторів і машинних залів, зокрема енергоблоків №3 і №4. Очевидно, що наявність вибухонебезпечних предметів на майданчику АЕС не відповідає стандартам безпеки МАГАТЕ і, крім безпосередньої загрози підриву, створює додатковий психологічний тиск на персонал. 

Іншим тривожним дзвінком пролунала новина, що російські окупанти без жодної технічної потреби перевели енергоблок №4 станції у режим «гарячої зупинки». Фахівці Держатомрегулювання стверджують, що такі дії є грубим порушенням регламенту і створюють реальні ризики радіаційної аварії, адже згідно з вимогами ліцензії на роботу ядерної установки, експлуатація енергоблока №4 ЗАЕС має здійснюватися виключно у стані «холодної зупинки». Такі ризики обумовлені тривалим простоєм обладнання енергоблока №4 та відсутністю кваліфікованого персоналу для належного регламентного технічного обслуговування й ремонту обладнання. Ситуація ускладнюється зниженням рівня води у Каховському водосховищі, яке перестало бути надійним джерелом водопостачання АЕС після підриву окупантами греблі. У цих умовах утримання всіх реакторів ЗАЕС у стані «холодної зупинки» є оптимальним режимом для зниження ризиків аварійних пошкоджень обладнання станції. Президент «Енергоатому» П. Котін наголосив, що приймаючи рішення про переведення реактора енергоблока №4 у стан «гарячої зупинки», росіяни порушують усі норми ядерної та радіаційної безпеки.

Що стоїть за діями росіян на ЗАЕС?

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, росія розглядає сценарій терористичного акту на окупованій Запорізькій АЕС як елемент ядерного шантажу. За інформацією ГУР, наприкінці липня рф планує здійснити провокаційний «штурм» атомної станції, в якому будуть звинувачені «штурмові групи» і «добровольчі озброєні підрозділи України». Наразі департамент військової контррозвідки фсб рф поширює серед особового складу окупаційного контингенту інформацію про начебто підготовку такого «штурму» українськими Силами безпеки і оборони. Водночас, за інформацією української розвідки, росією наразі готуються чергові імітаційні обстріли станції з метою подальшого звинувачення в них України. Також із моменту захоплення окупантами ЗАЕС 4 березня 2022 року російська пропаганда неодноразово поширювала дезінформацію щодо замінування українською стороною території станції, декількох енергоблоків та ставка-охолоджувача. Тож поширення російськими медіа таких повідомлень і повне відключення української сторони від моніторингу ситуації свідчить про реальну підготовку окупантами операції «під чужим прапором», наслідком якої має стати масштабна аварія на ЗАЕС. Хоча представник ГУР МОУ заявив про відсутність даних щодо прийняття кремлем остаточного рішення про теракт на ЗАЕС, така загроза існує, поки на цьому та інших важливих об’єктах перебувають російські окупанти.

Чим це загрожує?

Втручання російської армії в технологічний процес роботи енергоблоків електростанції та мінування території АЕС протипіхотними мінами потенційно несуть у собі загрозу техногенної катастрофи.

Хоча, за оцінками експертів, навіть за найгіршого сценарію катастрофи на Запорізькій АЕС таких наслідків, як після Чорнобиля або Фукусіми, для населення не буде, проте ризик радіоактивного забруднення прилеглої території залишається.

Безвідповідальні дії росії, спрямовані на порушення норм ядерної безпеки та створення аварійних ситуацій на найбільшому в Європі ядерному об’єкті, є очевидним актом ядерного тероризму. Президент В. Зеленський попередив росію, що світ бачить, до яких сценаріїв готуються терористи на Запорізькій АЕС, і готовий реагувати. У Держдепі США російське керівництво попередили про неминучу відповідальність у разі, якщо росія ризикне створити провокацію на атомній електростанції. Київ неодноразово заявляв, що лише повернення ЗАЕС під повний контроль України та МАГАТЕ, а також створення навколо станції широкої демілітаризованої зони, може гарантувати безпечну експлуатацію атомної станції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів #Мелітополь
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...