• Головна
  • Даєте в борг - оформлюйте розписку, яка стане фактом передачі грошей
18:30, 5 липня 2023 р.

Даєте в борг - оформлюйте розписку, яка стане фактом передачі грошей

Даєте в борг - оформлюйте розписку, яка стане фактом передачі грошей

Найчастіше гроші в борг дають під обіцянку повернути в певний термін, і в цьому є помилка. Адже, якщо не зафіксувати момент передачі грошей у борг, потім не можливо буде довести факт такої передачі. Тому головне правило - оформити договір позики, тобто - розписку.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на "На пенсії".

Гроші – ваша власність. Тож не соромтесь письмово укласти позику, яка передбачена українським законодавством.

Якщо сума, яка надається в борг, перевищує у десять разів встановлений законом розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян - понад 170 грн, то договір позики доцільно укладати у письмовій формі.

Згідно зі ст. 1046 Цивільного Кодексу, за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей і такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей.

Якщо ви позичаєте гроші у валюті, візьміть довідку з банку щодо офіційного курсу гривні до іноземної валюти, наданого Національним банком України станом на дату позики. Це допоможе вам визначитися, скільки ви можете отримати в гривні, якщо боржник саме так вирішить віддавати борг.

Також візьміть боргову розписку. Це основний документ, який підтвердить те, що ви позичали гроші. В ньому важливо вказати дату укладання розписки, дату повернення грошей, суму цифрами та прописом. Усі нюанси позики прописуйте в розписці. Обов’язково вкажіть паспортні дані того, хто у вас позичає гроші і на яких умовах відбудеться повернення грошей.

Після укладання розписки запросіть свідків або йдіть до нотаріуса.

Письмова форма договору позики внаслідок його реального характеру є доказом не лише факту укладання договору, але й факту передачі грошей. Тобто для подання позову до суду цей документ надзвичайно важливий.

  • Можете розпискою встановити розмір відсотків або інші умови позики.
  • Договір позики є укладеним з моменту передачі грошей, про це обов’язково важливо вказати в розписці. Розписка повинна обов’язково мати такі слова, як «боргова», «позичила», «позика», «заборгованість».
  • Під час розписки обов’язково запросіть свідків, щоб вони могли підтвердити те, що у вас позичили гроші. Можете завірити документ нотаріально.
  • Якщо ваш боржник борг не віддав, на прохання не реагує, ховається від вас, міняє номери телефонів, звертайтесь до суду з позовною заявою про примусове стягнення боргу.
  • В суді ви можете заявити про компенсацію моральної шкоди у зв’язку з проблемами, які виникли, тому що борг вам не віддали вчасно. Можете також покласти на боржника судові витрати.

Зазначається, що якщо ви позичили гроші родині і їх не повертають, можете стягувати з них борг солідарно. Це можливо, оскільки на момент виникнення боргових зобов’язань вони перебували в шлюбі.

Ознайомитися з більш детальними правилами договору позики можете на сайті Міністерства Юстиції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...