• Головна
  • Алкоголь, куріння, ожиріння, ЗПСШ: ТОП-10 країн з нездоровими звичками
17:30, 3 липня 2023 р.

Алкоголь, куріння, ожиріння, ЗПСШ: ТОП-10 країн з нездоровими звичками

Алкоголь, куріння, ожиріння, ЗПСШ: ТОП-10 країн з нездоровими звичками

Ставлення людини до свого здоров’я є результатом безлічі різних чинників: від її індивідуальних уподобань до середовища, в якому вона виросла, і культури, до якої належить. До того ж, в кожній країні - свої тенденції. Це довели експерти спеціалізованого медичного ресурсу Medical Aid.

Про це повідомляє сайт 056.

Розглядаючи такі фактори, як споживання алкоголю, паління тютюну, рівень ожиріння і захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), вчені показали, що в першу десятку країн із найнездоровішими звичками увійшли:

1. Болгарія.

2. Латвія.

3. Аргентина.

4. Сполучені Штати.

5. Литва.

6. Хорватія.

7. Угорщина.

8. Естонія.

9. Німеччина.

10. Південна Африка.

У Болгарії було зафіксовано найвищий рівень куріння: 35,5% населення споживали тютюнові вироби. Крім того, ця балканська країна посіла сьоме місце за середнім річним рівнем споживанням алкоголю – 11,2 літра на душу населення.

Об’єднавши ці бали з високими рейтингами за більшістю інших факторів, Болгарія отримала загальний коефіцієнт нездорового способу життя 7,94.

Другою країною з найбільш нездоровими звичками стала Латвія з показником нездорового способу життя 7,16. У цій країні зафіксовано найвище річне споживання алкоголю – 12,9 літра на душу населення, а також четверте місце за поширеністю куріння. Латвія також посіла дев’яте місце за поширеністю венеричних захворювань, що вказує на те, що незахищений секс є серйознішою проблемою.

Якщо задуматись про шкоду алкоголю й тютюну

Вживання тютюну – одна із основних причин неінфекційних захворювань та передчасних смертей. Дійсно, тютюн вбиває: згідно з даними ВООЗ, близько половини курців помирає від хвороб, спричинених тютюновим димом.

Вживання алкоголю шкідливе для серцево-судинної системи, викликає гіпертонію та збільшує ризики інсультів; з алкоголем пов’язують вісім різних видів раку та такі захворювання, як цироз печінки, гепатит, панкреатит. Як і тютюн, алкоголь спричиняє залежність. Неконтрольоване споживання алкогольних напоїв відіграє провідну роль у сімейних проблемах, є причиною нещасних випадків, травматизмі, насильства, вбивств, самогубств та ДТП.

Протидією зловживанню алкоголем є уставлені поведінкові норми, уявлення та соціальні звички. Також завжди можна кинути палити.

Нездорові звички - коротше життя і швидше старіння

Неусвідомлення власних помилок призводить до проблем зі здоров’ям. І якщо рівень куріння і споживання алкоголю, разом із ожирінням не знижуватиметься, то під удар будуть поставлені досягнуті успіхи у збільшенні середньої тривалості життя у Європі. Це означає, що наступне покоління може мати коротше життя, ніж нинішнє

Згідно з дослідженнями, до 2050 року у всьому світі близько 153 мільйонів людей будуть мати деменцію. Майже 7 млн таких випадків будуть спричинені курінням, ожирінням і високим рівнем цукру в крові.

Наукова група Global Burden of Disease (GBD) проаналізувала 635 світових досліджень під керівництвом дослідників з Вашингтонського університету в Сіетлі та за підтримки Фонду Білла і Мелінди Гейтс.

Вони провели перше дослідження, яке прогнозує розвиток деменції для 195 країн світу.

Деменція – це порушення функцій головного мозку, зокрема здатності запам’ятовувати, думати або приймати рішення, які заважають виконувати повсякденну діяльність, пишуть у Центрі контролю та профілактики захворювань США (CDC).

Хвороба вражає людей по-різному, але фахівці виділяють три стадії:

  • Рання стадія: забудькуватість і втрата уявлення про час і місце.
  • Середня стадія: ранні симптоми стають більш очевидними, спілкування може ускладнитися, а зміни в поведінці можуть супроводжувати підвищену забудькуватість і розгубленість.
  • Пізня стадія: людина повністю потребує догляду, стає неактивною.

З 1990 року по 2016 рік кількість випадків деменції зросла на 117%.

Станом на 2019 рік в усьому світі 57,4 млн людей жили з деменцією.

Тепер науковці прогнозують збільшення кількості випадків деменції втричі до 2050 року.

Науковці запевняють, що поширення деменції з віком значною мірою пов’язане зі збільшенням кількості та старінням населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...