• Головна
  • Півтори тисячі кв. км Чорного моря цвіте: яка солоність та біохімічна ситуація
17:00, 29 червня 2023 р.

Півтори тисячі кв. км Чорного моря цвіте: яка солоність та біохімічна ситуація

Півтори тисячі кв. км Чорного моря цвіте: яка солоність та біохімічна ситуація

Внаслідок підриву Каховської ГЕС у Чорному морі виникло цвітіння водоростей. Море зараз має незвичний зелений колір.

Про це повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної військової адміністрації Павло Буланович під час брифінгу.

За його словами, це пов'язано з великою кількістю синьо-зелених водоростей, які, розмножуються досить інтенсивно. Таке сталося через те, що потрапила прісна вода, збільшилась температура води і навколишнього середовища.

"Сьогодні ми маємо ситуацію, майже півтори тисячі квадратних кілометрів Чорного моря сьогодні цвіте", - розповів Буланович.

Це небезпечно, оскільки водорості досить токсичні і можуть викликати захворювання у людини.

Крім того, вони забирають кисень з води, що може призвести до згубних явищ, таких як відмирання гідробіонтів, замор водних біоресурсів, риби, бичка і тому подібне. Крім того, гине кормова база, і фактично рибні ресурси, які годуються з цією кормовою базою, вимушені переходити на інші регіони.

Наразі біохімічна ситуація у морі є не зовсім стабільною.

"Перевищення гранично допустимих концентрацій нема практично ніде за виключенням перевищення у два рази по завислим речовинам по Ланжерону. Це обумовлене сміттям.

Солоність підвищується і складає десь приблизно 12-13 проміле, при нормі мінімальної 12. Там 12-18 це нормальний стан Чорного моря по солоності сьогодні. Ми вже вийшли десь на цифру 12-13 проміле, проте ця цифра нестабільна. Наприклад, позавчора було 14 проміле, вчора було дев'ять. Сьогодні в нас 12 проміле, тобто ще є потрапляння прісної води до Чорного моря", - сказав Буланович.

Він вважає, що десь за тиждень ситуація зрівняється і солоність морської води буде триматись на сезонних рівнях.

Крім того, мікробіологічний стан Чорного моря зараз викликає певну занепокоєність.

"Було виявлено холероподібні вібріони, вони викликають гострі кишкові захворювання, які можуть бути в разі недотримання гігієнічних норм та правил. Крім того, у нас є випадки, коли було виявлено яйця гельмінтів в Чорноморську в районі морського порту.

Але не дивлячись на численні звернення, люди продовжують купатись в Чорному морі, наражаючи на небезпеку себе, близьких та оточуючих. Ну і звичайно, це може призвести до певної ланцюгової реакції і завищеного рівня захворюваності населення", - сказав директор департаменту.

Також він зауважив, що яйця гельмінтів було знайдено не тільки в воді, а й у піску.

"Це забруднення означає, що продовжується заборона на вилов риби з Чорного моря, з Білгород-Дністровського лиману та з інших водойм, які мають зв'язки з морем. Бо риба, в першу чергу, при потраплянні у їжу є переносником захворювань. Тобто, якщо людина поїла хвору рибу є шанс захворіти вже від цієї риби", - повідомив Буланович.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #Чорне море
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...