• Головна
  • Спалахи холери в Україні: фейк та частина ворожої ІПСО
15:00, 27 червня 2023 р.

Спалахи холери в Україні: фейк та частина ворожої ІПСО

Спалахи холери в Україні: фейк та частина ворожої ІПСО

Інтернет-мережею масово шириться фейк щодо спалахів холери в областях, які постраждали від підтоплення внаслідок руйнування росіянами Каховської ГЕС. Відповідні повідомлення також розсилаються користувачам через месенджери, передає редакція.

МОЗ заявляє, що дана інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої ІПСО. На сьогодні в Україні на території Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської та Одеської областей не зареєстровано жодного підтвердженого випадку холери. В разі виявлення підозр або випадків захворювання Міністерство охорони здоров'я повідомить про це на офіційному сайті відомства та сторінках у соціальних мережах. 

Наразі медзаклади в постраждалих через руйнування Каховської ГЕС областях готові до реагування на спалахи гострих кишкових інфекцій, в тому числі і випадків холери. Лікарні забезпечені тестами (швидкими та ПЛР) для діагностики та спеціальними наборами для лікування у разі випадків холери.

«Центри контролю та профілактики хвороб щоденно проводять моніторинг води  — питної та з поверхневих водойм — й оперативно інформують органи місцевого самоврядування про зміну у показниках якості та безпечності води, розподіляють таблетки для знезараження питної води серед населення, у тому числі через органи самоврядування у громадах. Крім того, фахівці ЦКПХ інформують населення щодо небезпеки та заборони купання, особливо на Одещині. Наразі лабораторні дослідження питної води та води з поверхневих водойм здійснюються усіма відповідними відомствами і службами. Тому закликаю громадян не довіряти “фейкам” з соціальних мереж, а отримувати інформацію з офіційних джерел МОЗ», — наголосив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За підсумками проведених досліджень, вода, яка подається централізовано через мережу водопостачання або підвозиться населенню, а також бутильована вода відповідає Державним санітарним правилам і нормам та є безпечною для споживання.

На території Херсонської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Одеської областей на базі центрів контролю та профілактики хвороб сформовано 97 груп оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози. Вздовж річища Дніпра та вздовж морського узбережжя щоденно проводиться моніторинг води поверхневих водойм в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях. Наразі найбільш значні відхилення від показників безпеки згідно з вірусологічними, мікробіологічними та паразитологічними дослідженнями зафіксовано в Одеській області.

Нагадуємо, що купатися чи використовувати таку воду для обробки харчових продуктів або господарських цілей — не можна. Також заборонено виловлювати та вживати рибу із забруднених водойм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...