• Головна
  • Народне свято 25 червня: ритуал для виконання бажання
10:00, 25 червня 2023 р.

Народне свято 25 червня: ритуал для виконання бажання

Народне свято 25 червня: ритуал для виконання бажання

25 червня відзначається Міжнародний день моряка, День митника в Україні та Всесвітній день вітиліго. Віряни вшановують пам'ять святого Петра Константинопільського.

Редакція розкаже про свята, традиції, прикмети та заборони цього дня. 

Православна церква 25 червня вшановує пам'ять преподобного Петра Афонського. Наші предки називали день пам'яті святого Петро Сонцеворот, тому що вже пройшло літнє сонцестояння (найдовший день у році). Дні тепер поступово стають коротшими, а ночі - довшими. Говорили, що в це народне свято "солне на зиму повертає".

Зазвичай в день Петра стоїть сильна спека. Наші предки в народне свято 25 червня не виходили працювати в поле вдень, оскільки боялися отримати сонячний удар. Якщо потрібно було щось зробити в саду або городі, то працювали рано вранці, поки сонце ще не смажить.

У невеликих дозах сонце в цю дату корисне. У свято 25 червня рекомендується прийняти невелику сонячну ванну. Для цього можна піднятися на найвищий в окрузі пагорб і підставити обличчя сонцю. 

Наші предки в Петрів день обов'язково ходили на риболовлю. Це народне свято вважається вкрай вдалим для рибної ловлі. Улов виходить дуже хорошим. Добре клюють сом, язь, окунь, лин, судак, краснопірка, щука. Зі спійманої риби готували юшку і биточки.

Народжені 25 червня люди ввічливі і тактовні, бояться образити інших. Самі вони теж достатньо образливі. Мають розвинений інтелект і наділені багатьма талантами. Дуже відповідальні в роботі.

Що не можна робити 25 червня

Не можна працювати в полі в другій половині дня, інакше ризикуєте отримати сонячний удар.

Не варто рано лягати спати сьогодні, якщо хочете, щоб загадане бажання збулося. Якщо лягти спати пізно і перед сном побажати чогось, то бажане збудеться.

Не можна 25 червня купувати велику худобу, інакше тварини не будуть здоровими.

Батькам сьогодні не варто давати дитині спати на чужій подушці.

Міжнародний день моряка

Кожен рік 25 червня у світі відзначається Міжнародний день моряка (International Day of the Seafarer) або День мореплавця. З’явилося свято у 2010 році внаслідок підписання відповідної резолюції країнами – членами Міжнародної морської організації, яка є частиною ООН.

Головна мета – подякувати морякам за їхній вклад у світову економіку та громадянське суспільство, за ризики та особисті витрати. Майже все, що використовується у повсякденному житті, прямо чи опосередковано зв’язане з морськими перевезеннями. Згідно з даними ІМО, кораблі транспортують майже 90% вантажів від всього об’єму світової торгівлі.

Міжнародне свято ще більше підкреслює значення професії для людства, адже ця справа небезпечна та має багатовікову історію. Багато правил, вказівок та законів, встановлених мореплавцями давніх часів, і зараз шануються тими, хто пов’язаний з цією професією.

День митника в Україні

День митника України – це державне свято, що відзначається щороку 25 червня, подія встановлена з 2020 року. З 1991 до 2020 року в Україні відзначали у цей день відзначали День митної служби України.

У 1991 році на засіданні Верховної ради було прийнято «Закон про митну справу». А в червні наступного року Президент України видав Указ про святкові та пам’ятні дати. Офіційна назва свята звучить так – «День митної служби України».

Митна служба є одною з найважливіших труктур кожної держави. У 1991 році, коли було проголошено незалежність та суверенітет Української держави, виникла необхідність забезпечити їй необхідний економічний захист. Після УРСР в Україні залишилось 25 митниць та близько 50-ти митних пунктів пропуску, серед них 29 – для перепуску автотранспорту, 14 постів на залізній дорозі, 4 – авіаційних та близько 18 водних пунктів перепуску. Тоді здебільшого митниці та митні пости були зосереджені у південній та західній частинах України.

Всесвітній день вітиліго

З 2011 року щорічно 25 червня у світі відзначається Всесвітній день вітиліго. Дата була обрана невипадково. У цей день помер Майкл Джексон – легендарна людина, найвідоміший співак сучасності та жертва цієї хвороби.

Вітиліго – поки що мало вивчена хвороба, яка не лікується. Більш помітна вона на темній шкірі, але згідно зі статистикою, зустрічається однаково часто у людей будь-якого віку та будь-якої етнічної групи. Поки що День вітиліго не визнаний на рівні ООН. Для зміни стану створена петиція, яка потребує для підтримки 1 мільйон підписів, а поки що зібрано трохи більше ніж півмільйона. 

Усі ініціативи щодо заснування цього дня належать Фонду Досліджень Вітиліго (VR Foundation). Головна мета діяльності організації – розповсюдження інформації про захворювання, дослідження варіантів його лікування та профілактики, допомога хворим, збір коштів для досліджень. У світі більш ніж сто мільйонів осіб хворіють вітиліго, стають жертвами утисків та порушень прав зі сторони інших членів суспільства.

Пам’ятні події 25 червня

  • 1439 рік – Базельський собор оголошує римського папу Євгенія IV єретиком і позбавляє його влади;
  • 1530 рік – зі схвалення Мартина Лютера його найближчий сподвижник Філіп Меланхтон в Аугсбурзькому рейхстагу викладає основи лютеранства в 28 статтях на німецькій і латинській мовах;
  • 1580 рік – опублікували «Книгу згоди», в якій були викладені основи лютеранства;
  • 1783 рік – французький хімік Антуан Лоран Лавуазьє повідомляє на засіданні Паризької академії наук, що вода – це сполука водню і кисню;
  • 1857 рік – виходить друком збірка віршів французького поета Шарля Бодлера «Квіти зла»;
  • 1863 рік – сьоґун Токуґава Іємоті наказує вигнати з Японії всіх іноземців;
  • 1872 рік – в Німецькій імперії забороняють діяльність Ордена єзуїтів;
  • 1878 рік – починається Берлінський конгрес, що підтвердив незалежність Князівства Чорногорія, Князівства Сербія і Румунії;
  • 1939 рік – у Львові відбуваються останні збори Наукового товариства імені Шевченка;
  • 1950 рік – армія Північної Кореї нападає на Південну Корею;
  • 1957 рік – створюють іграшку «літаюча тарілка»;
  • 1991 рік – Словенія і Хорватія проголошують незалежність від Югославії;
  • 1991 – приймають Закон України «Про митну справу в Україні».

Іменини

День ангела сьогодні святкують Арсеній, Аркадій, Орест, Євгеній, Анастасія.

Прикмети погоди 25 червня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в цей день сонячно, то в серпні на сінокіс буде жарко, а якщо пішов дощ, то сінокіс буде мокрий.
  • Зірки вночі яскраво мерехтять - до сонячної погоди.
  • Якщо в садах з'явилося багато білок, то рік буде дощовим.
  • Якщо небо цілий день біле, то можливий град.
  • Ластівки низько літають - до дощової погоди.
  • Гроза в цей день віщує хороший урожай ярих культур, веселка - урожай ягід.
  • Вечірній туман 25 червня обіцяє поліпшення погоди в найближчі дні.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів #Мелітополь
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...