• Головна
  • "В тісній взаємодії з населенням": на випадок підриву ЗАЕС відбудуться навчання
12:30, 23 червня 2023 р.

"В тісній взаємодії з населенням": на випадок підриву ЗАЕС відбудуться навчання

"В тісній взаємодії з населенням": на випадок підриву ЗАЕС відбудуться навчання

В Україні проведуть навчання на випадок можливого підриву Запорізької АЕС. Вже розгорнули штаби. Так правоохоронці та рятувальники готуються до ліквідації наслідків на випадок, якщо російські загарбники влаштують теракт на окупованій електростанції.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в ефірі телемарафону.

За його словами, в першу чергу людям необхідно зберігати спокій. Він ґрунтується на готовності всіх служб: Міністерства енергетики, МВС, МОЗ, місцевих органів влади до будь-яких надзвичайних подій і ситуацій, в тому числі пов'язаних із можливим витоком радіації із ЗАЕС.

"МВС сьогодні розгорнуло роботу відповідних штабів. Там будуть присутні енергетики, працівники ДСНС, поліція і медики", - розповів Клименко.

Він зазначив, що треба донести до громадян правила поведінки у випадку надзвичайної події. У випадку теракту найважливішим буде перший день, коли радіаційний фон буде найвищим.

"Той радіоактивний фон, який, можливо, після будь-яких заходів буде в повітрі, він буде зберігатися приблизно одну добу. Тобто на 80% ми зменшимо радіоактивний фон саме протягом доби", - наголосив він.

За цей час, якщо не буде евакуаційних заходів, кожен громадянин має закритися у приміщенні, перекрити вентиляцію, вимкнути кондиціонери та обігрівачі. Також необхідно ущільнити всі отвори, які є в будинках, змоченою тканиною чи скотчем.

"Найближчими днями ми проведемо відповідні навчання з перекриттям доріг і відповідним розверненням санітарних блокпостів, де ми будемо перевіряти радіацію. Все обладнання щодо виміру радіації, яке у нас є, воно відкаліброване та готове до роботи. Але ми хочемо ще раз згрупувати всі служби. Для того, щоб ми чітко могли зреагувати на будь-які виклики", - заявив міністр.

Клименко зазначив, що всі громадяни, які захочуть виїхати з території ураження, будуть забезпечені відповідним транспортом.

"Біля атомних електростанцій ми такі заходи проводимо постійно. Не завжди ми це афішуємо. Але зараз ми будемо працювати достатньо відкрито.

Будемо працювати в тісній взаємодії з населенням та інформувати про всі наші кроки, які будемо вживати на відповідній території. Це 50-ти кілометрова зона по радіусу навколо ЗАЕС. Якщо ми беремо і правий, і лівий берег - це приблизно півмільйона населення", - зазначив глава МВС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...