• Головна
  • Рівень води на Херсонщині та в Нікополі: інформація щодо наслідків підриву Каховської ГЕС
10:00, 12 червня 2023 р.

Рівень води на Херсонщині та в Нікополі: інформація щодо наслідків підриву Каховської ГЕС

Рівень води на Херсонщині та в Нікополі: інформація щодо наслідків підриву Каховської ГЕС

Станом на ранок 12 червня, рівень води у Дніпрі на позначці "Херсон" після підриву Каховської ГЕС знизився до 3,29 метра. Якщо порівнювати з вчорашнім вечором, то рівень зменшився на 64 сантиметри.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на голову Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, ДСНС та "Укргідроенерго".

За словами Прокудіна, ситуація з підтопленням населених пунктів - без змін. У воді залишаються 46 міст, селищ та сіл, 32 - на правому березі та 14 - на лівому. На звільненій території затоплено 3701 будинок.

"Попри шквальний вогонь російських терористів триває рятувальна операція на правому березі. З водяної пастки вдалося витягнути 2743 людини, з них - 228 дітей та 77 маломобільних осіб. Тільки з Херсона евакуювали 2318 містян.

На лівому березі ситуація залишається критичною, евакуацію росіяни блокують і самі не проводять, до того ж заважають нам рятувати наших людей, відкриваючи вогонь у спину літнім та маломобільним жителям області, як це було вчора. Однак, рятувальна операція нашими силами триває, і на лівому березі. Звідти вже витягнули 112 людей", - розповів голова ОВА.

В Миколаївській області внаслідок знищення росіянами Каховської ГЕС повністю затоплено 540 будинків. Загалом внаслідок повені постраждало приблизно 4000 домоволодінь

"На Миколаївщині від затоплення потерпають 13 населених пунктів, які розташовані поряд з Херсонською областю. Це район нашої багатостраждальної Снігурівки, яка була під окупацією 9 місяців. Сам районний центр не підтопило, але затоплено 5 свердловин, які забезпечують Снігурівку питною водою. Зазначу, що тільки після деокупації було запущено водопостачання, а зараз знову люди сидять без води", - розказала депутатка Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко в ефірі "Еспресо".

Як повідомили в ДСНС, Каховському водосховищі у створі поста "Нікополь" відмічається зниження рівня води (з моменту аварії) на 7,73 м.

За даними "Укргідроенерго", у звʼязку з втратами гідравлічного звʼязку з основною частиною водосховища, подальші спостереження у створі поста здійснювати неможливо. Фахівці шукають спосіб продовжити вимірювання. Вирішується питання забезпечення населення питною та технічною водою.

"Укргідроенерго та проєктний інститут працюють над проєктом зведення перемички (перекриття) Каховського водосховища і будуть готові до початку робіт одразу після деокупації регіону. Основна задача - відновлення Каховського водосховища та водопостачання постраждалих областей якнайшвидше", - йдеться в повідомленні.

Підрив Каховської ГЕС не вплинув на режими роботи Київської ГЕС та ГАЕС, Канівської, Кременчуцької та Середньодніпровської ГЕС.

У зв’язку з різким зниженням рівня води у нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС гідроагрегати станції працюють з обмеженням. Жодних холостих скидів води у нижній б‘єф водосховища не відбувається ще з травня.

Нагадаємо, ми писали, що на Дніпропетровщині деякі населені пункти лишилися без централізованого водопостачання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #новини Херсон #новини Нікороль
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...