• Головна
  • Як вплине катастрофа на Каховській ГЕС на рибний світ Дніпра та Чорного моря
17:00, 6 червня 2023 р.

Як вплине катастрофа на Каховській ГЕС на рибний світ Дніпра та Чорного моря

Як вплине катастрофа на Каховській ГЕС на рибний світ Дніпра та Чорного моря

Каховська ГЕС – це друге по величині водосховище каскаду Дніпра, тому руйнування його дамби – справжня екологічна катастрофа.

Про це повідомив проректор з наукової роботи ДНУ імені Олеся Гончара, кандидат біологічних наук Олег Маренков в інтерв'ю Відкритому.

За його словами, буде проблема з Нікопольським районом, оскільки він забезпечується водою саме з Каховського водосховища. Тому вже почались проблеми з водою. Крім того, тут вівся активний рибний промисел, який тепер буде неможливим, адже тисячі тонн риби вимруть.

"180 видів безхребетних, понад 50 видів риб, 130 видів зоопланктону та інші живі організми, що мешкали у Каховському водосховищі будуть гинути через пониження рівня води. Нерест також зірваний", - сказав Маренков.

Також значний об'єм води з річки потрапить до басейну Чорного моря. Це призведе до того, що ділянки впадання будуть швидко опріснюватися і морські гідробіонти будуть потерпати від зниження солоності і можуть загинути. До того ж туди будуть потрапляти і прісноводні риби. Вони не зможуть адаптуватися до змін в солоній воді і також з часом загинуть.

"Затоплення території, що нижче дамби Каховського водосховища потягне за собою затоплення луків, полів, степів, де мешкає безліч видів тварин. Більшість з них також загине”, – зазначає Маренков.

Особливо небезпечно це буде для гризунів, які живуть в норах, для зайців, для птахів, які гніздуються на землі,

На відновлення Каховського водосховища знадобиться близько 10 років. Лише щоб його наповнити до того рівня, що був – потрібно мінімум три роки. І ще роки на відбудову самої дамби. Екосистема зможе відновитись та збалансуватись лише через 25-30 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...