• Головна
  • Загинули через закрите бомбосховище: яка ситуація з укриттями в Дніпрі та де їх шукати
15:00, 1 червня 2023 р.

Загинули через закрите бомбосховище: яка ситуація з укриттями в Дніпрі та де їх шукати

Загинули через закрите бомбосховище: яка ситуація з укриттями в Дніпрі та де їх шукати

Вже другий рік триває повномасштабна війна росії проти України. Ворог ні на день не припиняє тероризувати мирне населення нашої країни. Причому, у непередбачуваний час. Містяни мають право знати, де ховатися від ракетних ударів, якщо вони застали їх на вулицях. Сьогодні у Києві загинуло троє людей – дві жінки та 9-річна дівчинка, які намагалися потрапити у закрите бомбосховище. Закриті укриття під час війни – це не просто байдужість. Це злочин. Всі сховища мають бути відкритими цілодобово та придатними для використання. 

Редакція розкаже про ситуацію з укриттям и в Дніпрі. 

Голова МВС Ігор Клименко розповів що поліція Києва вже розпочала за цим фактом кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України – Службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

В межах розслідування буде знайдено та притягно до відповідальності усіх винних осіб. Хоча життя людей це не поверне. 

"Укриття мають бути цілодобово відчиненими. Це питання життя людей. Без перебільшення", - заявив голова МВС.

Зазначимо, що укриття було закритим. Чоловік втратив дружину, яка загинула на вулиці в Деснянському районі Києва, коли з дитиною йшла до укриття — воно, каже Ярослав, було зачинене. Як розповіли місцеві мешканці, уламки впали за 10 хвилин після оголошення повітряної тривоги.

Окрім дружини Ярослава, загинули ще двоє людей, зокрема дитина, — усі в цей час прямували до укриття. Понад десять людей отримали поранення різного ступеню важкості. Уламки впали на дитячу поліклініку, поряд пошкоджені будівлі.

Віталій Кличко зазначив, що до поліклініки в Деснянському районі виїхали фахівці департаменту муніципальної безпеки і на місці зʼясовують чому не було доступу до укриття в поліклініці. 

Відповідальність за роботу укриття несе керівник медзакладу і глава районну, який має контролювати роботу укриттів, що є на мапі міста і повинні працювати.

Всі рішення щодо дій відповідальних осіб будуть ухвалені сьогодні і невідкладно.

За повідомленням директора поліклініки № 3, працівником нічної зміни був відкритий центральний вхід. Частина мешканців опинилися в укритті, частина – ні, через що три особи загинули біля укриття. 

Наразі з'ясовуються всі деталі інциденту, повідомляє Ратніков, голова Деснянської районної адміністрації. 

Він запевнив, що будуть ухвалені жорсткі рішення відносно всіх відповідальних осіб після з'ясування всіх обставин.

Стало відомо, що охоронця з укриття у поліклініці Деснянського району арештували. За словами мешканців сусідніх будинків, це не перший подібний випадок. За останній місяць охоронець укриття розпивав алкоголь на робочому місці та не відкривав двері. 

Люди намагалися до нього достукатися протягом 15-20 хвилин.

Здавалося б, за цей час відповідальними посадовцями мали би бути виявлені та виправлені всі недопрацювання у питанні безпеки людей. Ворог продовжує масштабні обстріли міст. Але досі деякі укриття продовжують залишатися закритими під час повітряної тривоги.

Яка ситуація в Дніпрі

Після трагедії в Києві, працівники ДСНС України та Національної поліції регулярно будуть проводити перевірки бомбосховищ у всіх населених пунктах України.

Міська рада Дніпра опублікувала на своєму офіційному сайті адреси бомбосховищ та укриттів.

З повним переліком бомбосховищ та укриттів можна ознайомитись нижче:

А також зателефонувавши на Єдину гарячу лінію міської ради за телефонами:

056-732-12-12;

095-732-12-12;

096-732-12-12;

073-732012012.

Не дивлячись на це деякі мешканці Дніпра скаржаться на відсутність бомбосховищ чи їх не придатний для експлуатації стан. 

Зокрема у бомбосховищі 126 школи на вулиці Казакевича, 7, в підвал не пускають, а в домах навколо укриттів немає. 

Дніпрянка розповідає, що на Космічні 13 місяць її не пустили в укриття з двома дітьми. Лікарня зачинена, стукали у двері - нуль реакції. Попасти у бомбосховище так і не вийшло. 

На вулиці Ульянова 10 в дворі знаходиться гарне бомбосховище, яке закрили півроку тому на реконструкцію і досі не відкрили. Працюють раз на тиждень, а то взагалі не працюють. Не відчиняють укриття, бо кажуть там особисті речі працівників лежать. 

На проспекті Миру 93. укриття немає зовсім. Бігти до найближчого мобільного укриття хвилин 20-25. Воно розраховане максимум на 10 чоловік. Через дніпрянка з маленькою одно річною дитиною сидить на сьомому поверсі в панельному будинку, у ванній і чекає поки завершиться небезпека. На районі немає ЖК із паркінгом, щоб хоч туди забігти.

На Данила Галицького, 2а в укритті дуже холодно. Обігрівачі є, але не працюють розетки. 

На Мічуріна, 4 укриття у занедбаному стані. Місцеві мешканці розчищали та розкривали його самостійно. Місцями воно затоплюється після дощу і має саморобне проведення. Є система водопроводу та каналізації, але без води. Мешканці просять провести вайфай для зв'язку. 

Після ситуації у Києві більшість українців бачать єдиний спосіб потрапляти в укриття, це скидатися ініціативною групою будинку/під'їзду на гідравлічний болторіз, який може зрізати навісні замки. Після цього домовитися де він буде перебувати, аж до того, що можна скриньку зберігання підвісити на стіну на замку (як пожежний рукав наприклад) і роздати всім сусідам ключ. Примітивно звучить, але в цих реаліях краще ніж нічого. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
З 24 лютого на Україну було здійснено підлий напад. З цього моменту житя українців поділилася на до та після. Наразі виникають ситуації, які нам мирному населенню не відомі. Тож надає о поради, які можуть врятувати життя.
Оголошення
live comments feed...