• Головна
  • Безпека та правила користування тактичним ножем: основні рекомендації та практичні поради для новачків
Новини компаній
17:09, 25 квітня 2023 р.

Безпека та правила користування тактичним ножем: основні рекомендації та практичні поради для новачків

Новини компаній

Тактичний ніж, як і всякий інший різальний інструмент, може бути небезпечним при неправильному користуванні. Щоби запобігти нещасним випадкам і травмам, під час використання тактичного ножа важливо вживати необхідних заходів обережності та дотримуватись правил безпеки.

Перше і найважливіше правило користування тактичним ножем – завжди ставитись до нього серйозно та з обережністю. Недарма наші предки відносились до ножа з повагою, і мали низку заборон та звичаїв щодо цього предмета. Вже за старих часів люди розуміли, наскільки швидко може спіткати неприємність легковажну людину. 

Від дотримання базових правил безпеки може залежати не тільки збереження ножа або успішність виконаної роботи, але й життя і здоров'я соратників, що оточують вас, і вас самого особисто.

Особливо це стосується таких небезпечних при неакуратному та легковажному використанні ножів, як тактичні.

Правила безпеки використання тактичного ножа: що потрібно знати

Коли справа доходить до використання тактичного ножа, безпека є надзвичайно важливою. У цій статті ми наведемо декілька базових рекомендацій щодо безпеки застосування тактичного ножа.

  • Переконайтесь, що ваш ніж дійсно гострий. 

Всупереч поширеній думці, гострий ніж безпечніший, чим тупий. Тупе лезо може стати причиною нещасного випадку, оскільки воно вимагає більше зусиль для різання. Це може призвести до швидкої втоми, втрати уваги та контролю за ножем. І тоді, якщо тупе лезо наткнеться на щось настільки тверде, чого воно не зможе перерізати, ніж може зненацька змінити траєкторію руху та зіскочити у зовсім неочікуваному напрямку. Тому не забувайте завжди носити із собою портативне точило чи точильний камінь.

  • Треба завжди уважно слідкувати за технічним станом свого ножа

Наприклад, лезо зі сколами та тріщинами може зламатись під час використання. Розбовтане чи пошкоджене руків’я може розвалитись під час роботи прямо в руці. 

Все це може стати причиною нещасного випадку.

Не менш важливо не забувати слідкувати за технічним станом та чистотою механізму складаного ножа. Ніж з пошкодженим замком може скластись просто вам на пальці під час використання. Чи, наприклад, самовільно розкритись, коли ви цього не очікуєте. 

До речі, саме тому ми не радимо обирати на роль допоміжного тактичного ножа автоматичні чи напівавтоматичні моделі (так звані ножі з асистом). Їх будова більш складна, слідкувати за її чистотою та справністю важче. 

Ну а самовільне спрацьовування ножа, ніколи не було приємним сюрпризом. Якщо вам треба буде обирати між швидкістю та надійністю, краще оберіть надійність.

  • Використовуйте ніж за прямим призначенням

Ми розуміємо, що тактичному ножу іноді доводиться грати роль ломика, лопати, грузила і багато чого ще. Якщо нічого іншого під рукою нема, то тут вже нічого не зробиш, доведеться використовувати ніж. Але якщо є можливість уникнути нецільового використання, краще це зробити.

  • Виберіть ніж, яким вам зручно користуватися та який відповідає вашим потребам 

Перед тим як купити ніж, краще потримати його в руках, щоби переконатись, що він для вас дійсно зручний. 

Також, якщо є змога, треба переконатись, що хвостовик клинка дійсно глибоко та надійно всажений у рукоять. Ця задача значно спрощується, якщо ви обрали ніж з руків’ям типу фул танг.

Уникайте «ножів виживання» з порожніми рукоятями-контейнерами. Вони можуть виявитись надто ненадійними.

  • Під час побутових робіт з ножем подбайте про безпечне оточення 

Коли ви працюєте ножем, намагайтесь тримати вільне місце навколо себе. Пам’ятайте про «небезпечну зону», яка становить 360 градусів навколо вас із радіусом, рівним довжині двох ваших рук. Ніхто з колег та товаришів не повинен входити в цю зону, поки ви працюєте з ножем.

  •  Пам’ятайте про трикутник смерті! 

Трикутник смерті – це трикутна область між колінами та промежиною. Уникайте працювати ножем в цій зоні, оскільки там є великі кровоносні судини, пошкодження яких може призвести до смертельних травм. При ушкодженні такої великої судини людина може стікти кров’ю за лічені мінути. Наприклад, якщо вам знадобилося остругати палицю, не тримайте її в зоні трикутника смерті, а тримайте праворуч або ліворуч від себе. Нехай це і здається дещо незручним, але краще виробити нову звичку, ніж постраждати.

  •  Завжди тримайте ніж у піхвах

Після використання негайно покладіть ніж назад у піхви. Це запобігає нещасним випадкам та пошкодженню леза. 

Завжди знайте, де знаходиться ваш ніж. Ніколи не залишайте його де попало без нагляду.

  • Тверезість – основа безпеки

Важливо бути тверезим, коли користуєшся ножем. Робота під впливом наркотиків або алкоголю може призвести до нещасних випадків і травм.

Підсумовуючи можна сказати, що дотримання кількох простих правил безпеки допоможе вам безпечно та ефективно використовувати ваш тактичний ніж. Завжди надавайте перевагу безпеці під час користування ножем і пам’ятайте про те, як важливо бути уважним до свого спорядження та оточення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...