• Головна
  • Не тільки через геомагнітну бурю: астроном шокував причиною полярного сяйва в Україні
11:15, 24 квітня 2023 р.

Не тільки через геомагнітну бурю: астроном шокував причиною полярного сяйва в Україні

Не тільки через геомагнітну бурю: астроном шокував причиною полярного сяйва в Україні

В ніч з 23 на 24 квітня в Україні і багатьох країнах Північної півкулі Землі, спостерігалося яскраве полярне сяйво. Зокрема яскраві спалахи були на Київщині, Рівненщині, Волині, а також білорусі. Тривали вони всього декілька хвилин.

Про це повідомляє сайт 056.

Для нашої широти це Північне сяйво - надзвичайно рідкісне явище. Воно може бути наслідком сильного геомагнітного шторму, який за повідомленням компанії Space Weather Live відбувся 23 квітня.

Таку версію висувають і українські астрономи. За словами Всеволода Лозицького, саме сьогоднішньої ночі розігралася потужна магнітна буря.

"Індекс Кр досяг значення 8 по 9-бальній шкалі, а в Києві було видно красиве полярне сяйво малинового кольору", — пояснив астроном.

Це сяйво і було "відголоском" сонячного спалаху балу М у групі NOAA 3282, яка вже заходила на видимому диску Сонця.

Вчора та позавчора багато людей відчували головні болі. Це могла бути через негативний вплив магнітних бур, які сьогодні пішли на зменшення.

"Бережіть себе, таке вже бувало, хоча відносно рідко", — заявив Лозицький.

Ще одну причину припустив астроном, співробітник Харківського планетарію Володимир Кажанов.

"Сталася потужна геомагнітна буря G4 (Kp=8), пов'язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому.

На момент 1:00 за київським часом буря зменшила інтенсивність, полярне сяйво на даний момент втратило вже ту яскравість, що була.

Звісно це явище природи буде повторюватись у майбутньому. Але спрогнозувати точний час і дату цього складно", - написав він.

Не тільки через геомагнітну бурю: астроном шокував причиною полярного сяйва в Україні, фото-4

Північне сяйво – це оптичне явище світіння окремих ділянок нічного неба в полярних районах, яке швидко змінюється. Виникає у верхніх шарах атмосфери планети під впливом потоків заряджених частинок, які магнітне поле планети спрямовує до полюсів.

Зазвичай на Землі такі сяйва спостерігаються на відстані 20-35° від магнітних полюсів нашої планети одночасно на всіх довготах, але з різною інтенсивністю. Київ знаходиться на широті 50°, тому для цього регіону планети такі явища є надзвичайно рідкісними

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #геомагнітна буря
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...