• Головна
  • Спалах у Києві: метеорит із потоку Лірид бачили в кількох областях України та білорусі
16:00, 20 квітня 2023 р.

Спалах у Києві: метеорит із потоку Лірид бачили в кількох областях України та білорусі

Спалах у Києві: метеорит із потоку Лірид бачили в кількох областях України та білорусі

19 квітня 2023 року о 21:57 в Києві помітили невідомий об’єкт та спалах. Найбільш ймовірно, що це було спричинено падінням метеориту з потоку Лірид.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на Державне космічне агентство України.

Явище тривало близько трьох секунд. Воно стало настільки яскраве, що його було видно і Житомирській області, а також в білоруських Гомелі та Мозирі.

"Інфразвуковими засобами ГЦСК явище було зареєстровано, як високоенергетична акустична подія, пов'язана із входом космічного тіла - метеориту в щільні шари атмосфери", - пояснили в космічному агенстві.

Щороку у квітні Земля проходить через шлейф комети Тетчер, яка залишає метеорний потік Ліриди. Це дуже швидкі і яскраві метеори.

Ліриди не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі, їхня ознака — яскраві спалахи, або так звані «вогненні кулі».

Метеорний потік Ліриди — один з найдавніших, що відомі людству. Його ще спостерігали китайці у 687 році до н. е. Свою назву він отримав від сузір'я Ліри, з якого нібито падає метеоритний дощ.

У метеоритний потік Ліриди, Земля потрапила 15 квітня 2023 року. Вийде з нього наша планета 29 квітня. Пік зорепаду припадає на 21 квітня.

"Схожий випадок відбувся у лютому цього року. Вночі над північною Францією впав метеор, який згорів в атмосфері. Метрове небесне тіло під час вибуху освітило небо над країною, що зафіксували камери спостереження та очевидці", - розповіли в космічному агентстві України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...