• Головна
  • Заборона в Україні куріння у приміщеннях: понад 20% кафе, барів та ресторанів Дніпра порушують закон
19:00, 14 квітня 2023 р.

Заборона в Україні куріння у приміщеннях: понад 20% кафе, барів та ресторанів Дніпра порушують закон

Заборона в Україні куріння у приміщеннях: понад 20% кафе, барів та ресторанів Дніпра порушують закон

В Дніпрі відбулася презентація результатів всеукраїнського громадського моніторингу кафе, барів та ресторанів щодо дотримання антитютюнового законодавства, передає редакція 056. 

Моніторинг відбувся з вересня по грудень 2022 року у п'яти містах України (Києві, Львові, Тернополі, Дніпрі, Одесі). Волонтери перевірили на дотримання антитютюнового законодавства 320 закладів ресторанного господарства, зокрема 50 закладів у Дніпрі. 

Нагадаємо, що з 11 липня 2022 р. в Україні було оновлене чинне антитютюнове законодавство – до заборони куріння у приміщеннях тютюнових виробів, електронних сигарет та кальянів (норма ця вже діяла з 2012 р.) були додані пристрої для нагрівання тютюнових виробів. 

Результати моніторингу показали, що у Дніпрі лише 78% кафе, барів та ресторанів дотримуються заборони куріння усіх видів тютюнових виробів, використання пристроїв для нагрівання та кальянів всередині своїх приміщень. Це один із найнижчих показників по Україні.

Завідуючий відділом організаційної роботи та планування КП "Обласний центр громадського здоров’я" ДОР Юрій Корягін наголосив, що причиною захворюваності і смертності жителів не тільки України, а тому ж і Дніпропетровської області є так звані неінфекційні захворювання серед яких вагомий внесок вносять саме серцево-судинні захворювання – понад 60-70% в деякий рік. Одним із основних факторів ризику для розвитку цих захворювань є куріння тютюну. Ми відмічали зменшення числа курців десь до 2017 року, але потім почала значно збільшуватись чисельність тих, хто курить, і в тому числі серед молоді. Якщо зменшується кількість курців звичайних тютюнових виробів, то паралельно стрімко збільшується чисельність тих молодих людей, які курять так звані електронні сигарети та сигарети для нагрівання.

Під час порушень найчастіше по Україні заклади дозволяють курити: кальян (88%), сигарети для нагрівання (44%), електронні сигарети (27%), класичні сигарети (9%). У Дніпрі в 91% закладів-порушників було зафіксовано куріння кальяну, у 36% - електронних сигарет, 27% - сигарет для нагрівання, 9% - класичних сигарет.

Згідно із законодавством усі заклади ресторанного господарства мають розмістити у своєму приміщенні інформаційне повідомлення про заборону куріння згідно із встановленими вимогами. По Україні у 64% закладів таке інформаційне повідомлення взагалі відсутнє, 21% закладів розмістили його дотримуючись усіх вимог, а 15% мають повідомлення, але воно не відповідає вимогам Закону. 

“У Дніпрі абсолютна більшість кафе, барів та ресторанів взагалі не мають інформаційного повідомлення (80%), а в інших закладах воно присутнє і відповідає Закону (20%). На жаль у місті не було зафіксовано жодного закладу, який мав би повідомлення формату згідно із законодавством”, – зауважила представниця ГО “Спільнота активної молоді” Катерина Яременко.

За результатами моніторингу волонтерами було офіційно оформлено 50 скарг до Держпродспоживслужби на заклади ресторанного господарства у 5 містах, які порушують Закон і дозволяють курити в своєму приміщенні. 

“Всі ми знаємо і пам'ятаємо, що з 24.02.2022 указом Президента України у нашій державі введений воєнний стан. Тому була відповідна постанова Кабінету міністрів України №303 від 13 березня 2022 року щодо при зупинення проведення планових та позапланових заходів державного нагляду. Що стосується позапланових заходів державного нагляду то з 6 грудня 2022 року внесенням змін до цієї постанови Кабінет міністрів таки дозволив проведення позапланових заходів на підставі рішень центральних органів виконавчої влади. Головне управління зараз вже готове реагувати та розглядати скарги споживачів щодо порушення антитютюнового законодавства. Тим більше, що подача скарг значно спрощена, можна подати її в електронний спосіб на офіційному сайті головного управління”, – зазначила начальниця відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового та пробірного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській обл. Ліна Хоменко.

Моніторинг був проведений всеукраїнською кампанією “Молодь вільна від куріння” та ГО “Спільнота активної молоді” (САМ) у партнерстві з центром громадянського представництва “Життя”. 

Заборона в Україні куріння у приміщеннях: понад 20% кафе, барів та ресторанів Дніпра порушують закон , фото-4

У презентації результатів у прес-центрі телеканалу “Відкритий” також взяли участь представники КП "Обласний центр громадського здоров’я" ДОР та головного управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській обл.

Учасники заходу закликали громадян бути активними та у разі виявлення куріння у недозволених місцях надсилати скаргу до Держпродспоживслужби або фіксувати на сайті розробленому Центром громадського здоров’я МОЗ: https://nosmoking.phc.org.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...