• Головна
  • В Україні з 1 квітня ліки можна буде купити за електронним рецептом: про які препарати йдеться
12:00, 1 квітня 2023 р.

В Україні з 1 квітня ліки можна буде купити за електронним рецептом: про які препарати йдеться

В Україні з 1 квітня ліки можна буде купити за електронним рецептом: про які препарати йдеться

В Україні з початку квітня рецептурні препарати можна бути купити не лише за паперовим, але й за електронним рецептом.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.

Виписати електронний рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ.

Також електронний рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, однак пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ.

Перевагою е-рецепта є те, що для його отримання не потрібно щоразу звертатися до лікаря. Це можна буде зробити дистанційно. Така процедура є зручною для людей, які приймають такі препарати постійно.

Для цього в системі обов'язково має бути діагноз та перше призначення від вашого лікаря. Після цього призначення ліків завжди будуть доступні у смартфоні.

Скільки є рецептурних ліків?

В Україні рецепт лікаря потрібно приблизно на 60% зареєстрованих медикаментів. Водночас інші ліки й надалі можна буде купити без рецепта. Міністерство зазначає, що не розширює перелік рецептурних ліків та не робить всі препарати рецептурними. Тобто всі ті ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом.

МОЗ пояснює, що деякі ліки потрібно продавати лише за рецептом, адже їхнє застосування передбачає підвищений ризик. Неправильне вживання цих препаратів, наприклад, може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів або викликати залежність. Також до таких ліків входять препарати, приймання яких передбачає регулярний моніторинг показників стану здоровʼя пацієнта та корекцію плану лікування. 

Зокрема, до рецептурних ліків належать антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (серед яких і протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі антигельмінтні препарати, препарати для розрідження крові, антидепресанти, стероїдні лікарські засоби та інші.

Щоб дізнатися, чи препарат є рецептурним, потрібно перевірити його інструкцію. Знайти її можна на сервісах онлайн-аптек або на сайті Державного реєстру лікарських засобів України.

На цьому сайті треба у пошуковому рядку ввести назву препарату чи його міжнародну непатентовану назву (тобто діючу речовину). Після цього необхідно відкрити реєстраційне посвідчення (крайня ліва колонка в таблиці) та знайти рядок «Умови відпуску». Якщо в інструкції зазначено «За рецептом», для купівлі такого препарату в аптеці потрібен рецепт від лікаря.Антибіотики продають по е-рецепту ще з 1 серпня минулого року. 

Без рецепту їх відпускають лише на територіях, де ведуться активні бойові дії, а також для волонтерських та благодійних організацій, які забезпечують армію. 

Які ліки тепер можна буде купити лише за рецептом. 

Деякі ліки від кашлю

Більшість препаратів від кашлю продаються без рецепту, але ліки з кодеїном, на основі сальбутамолу, для інгаляцій – тільки за рецептом.

Деякі знеболюючі

За рецептом відпускаються сильнодіючі знеболюючі: наприклад, кетанов, трамадол.

Чи дійсно Німесил відпускається тільки за рецептом? Так, кажуть експерти, хоча в аптеках його часто продають як безрецептурний.

"Цей препарат не "тепер буде за рецептом", він завжди був рецептурний, оскільки існують застереження щодо профілю безпеки цього лікарського засобу, зокрема щодо його гепатотоксичності", – пояснює Марія Карчевич.

Протимігренозні препарати – також достатньо серйозні і також відпускаються тільки за рецептом. 

Антигельмінтні (ліки проти глистів)

"Вони дуже токсичні і, на жаль, я як педіатр постійно стикаюся з тим, що до мене приходять діти, яких чомусь лікують від неіснуючих глистів, і після цього вони мають дуже виражені побічні дії. 

Дуже добре, що ці ліки тільки по рецепту", – каже лікар.

Стероїдні лікарські засоби

Стероїдні препарати використовуються для лікування дуже важких захворювань.

Наприклад, дексаметазон, преднізолон, метилпреднізолон.

У деяких випадках дексаметазон використовуються для лікування алергії, але його не можна призначати собі самостійно.

Деякі антигістамінні

Антигістамінні препарати (пігулки) майже всі відпускаються без рецепта. 

Однак тільки за рецептом можна купити препарати для парентерального введення, тобто всі препарати в ампулах.

Етиловий спирт

Олексій Риков каже, що етиловий спирт завжди був рецептурний, зокрема не мав би продаватися в об‘ємі понад 70 мл. 

Також в асортименті аптек можна знайти упаковки, які не підлягають відпуску за рецептом. 

Антидепресанти, нейролептики та релаксанти

Нагадаємо, також пацієнти з розладами психіки та поведінки можуть отримати 64 препарати безоплатно або з незначною доплатою за програмою "Доступні ліки".

Які спреї, краплі, мазі – рецептурні?

Всі спреї, які містять сольовий розчин, або судинозвужуючі відпускаються без рецепту. 

А гормональні препарати, які містять ті самі стероїди, тільки місцевої дії – рецептурні.

Наприклад, аметазон – рецептурний. А оксиметазолін, ксилометазолін – безрецептурні.

Також рецепту потребують деякі мазі.

Якщо мазі містять антибактеріальні препарати, гормони – вони були і є по рецепту.

Натомість місцеві протизапальні, наприклад популярні мазі від болю в колінах, продаються без рецепту.

Які ліки можна купити без рецепта?

Більшість препаратів симптоматичної дії, майже всі жарознижуючі, знеболюючі, протикашльові, відхаркувальні, протиалергічні засоби – зазвичай відпускаються без рецепта.

Зокрема, без рецепта можна купити відомі нам аспірин, ібупрофен, аналгін, парацетамол, спазмалгон, цитрамон тощо. 

Симптоматичні препарати – судинозвужуючі краплі в ніс та краплі для промивання носа, льодяники для розсмоктування від болю в горлі, антигістамінні, місцеві антисептики, відхаркувальні засоби, більшість протикашльових засобів, які не містять кодеїну, рослинні препарати симптоматичної дії (мікстури, сиропи при застуді).

Водночас рецептурні ліки при неправильному застосуванні можуть призвести до серйозних наслідків і навіть смерті. 

Як отримати електронний рецепт?

Е-рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації, пояснюють у МОЗ. Перший рецепт медик виписує на прийомі – і це не обов'язково має бути сімейний лікар. 

В аптеці потрібно пред'явити номер та код рецепту.

У разі тривалого лікування гострих або хронічних захворювань, або ж за потреби продовжити лікування чи профілактику повторний електронний рецепт можна буде отримати дистанційно. 

Водночас е-рецепт можна погасити частково, тобто придбати меншу кількість ліків, ніж вам призначив лікар (наприклад, блістер, саше чи ампулу). При цьому повторно отримувати рецепт не потрібно, запевняють у МОЗ. Термін дії одного рецепта складає 10 днів для наркотичних (психотропних ліків) та 30 днів – для решти препаратів. Частота отримання такого рецепта залежить від схеми лікування, яку визначає лікар.

Якщо ви чи ваші близькі не маєте мобільного телефону, лікар може виписати паперовий рецепт. Також ліки по рецепту може купити не тільки людина, яка отримала його, а рідні або близькі люди. 

Також механізм е-рецепту полягає у призначенні саме активної речовини, без прив’язки до бренду лікарського засобу.

Люди з хронічними захворюваннями можуть отримувати наступні рецепти дистанційно – про це треба завчасно домовитися з лікарем.

Утім, якщо це сильнодіючі препарати, одноразовий відпуск по кількості обмежений. 

Чому так багато ліків відпускають лише за рецептом?

Рецептурні ліки мають конкретні особливості застосування, а тому вимагають певних професійних знань та навичок щодо їхнього призначення та застосування.

Загалом лікарські засоби відносять до рецептурних тоді, коли неправильне застосування становить суттєвий ризик.

Наприклад, коли багато пацієнтів їх неправильно споживають, або навіть правильне застосування становить загрозу здоров'ю, якщо робити це без нагляду лікаря. 

Як контролюватимуть відпуск препаратів за рецептом?

Контроль за відпуском рецептурних ліків в аптеках проводить Держлікслужба. Якщо вона отримує скарги від пацієнтів щодо порушення порядку реалізації ліків, то може провести перевірку. 

У МОЗ наголошують, що неправильне використання може призвести до непоправних наслідків для здоров'я людини. 

"Перед запуском електронного рецепта на антибіотики минулого року також були хвилювання, як усе працюватиме. Тим не менш зараз маємо понад 700 тис. таких е-рецептів і люди користуються цим сервісом, критичних проблем не виникало. 

Попередження самолікуванню – ще одна стратегічна ціль разом із євроінтеграційною, до якої ми рухаємося. 

Здійснюючи моніторинг за відпуском рецептурних препаратів, зможемо аналізувати призначення лікаря й ефективність лікування", – додають у МОЗ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів #Мелітополь
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...