• Головна
  • НБУ більше не вдаватиметься до "небезпечного" друкування грошей
15:15, 27 березня 2023 р.

НБУ більше не вдаватиметься до "небезпечного" друкування грошей

НБУ більше не вдаватиметься до "небезпечного" друкування грошей

Національний банк надрукував мільярди гривень, щоб закрити дефіцит бюджету. Це спричинило величезні ризики для макрофінансової стабільності країни.

Про це розповів глава Нацбанку Андрій Пишний в інтерв’ю Financial Times.

НБУ більше не вдаватиметься до «небезпечного» друкування грошей для фінансування державних видатків додавши, що «відкритий конфлікт» з урядом з цього питання було вирішено.

"Це був швидкий засіб, але дуже небезпечний", - сказав Пишний.

Він зазначив, що міністерство фінансів не бажало виходити на внутрішні ринки облігацій або збільшувати доходи. Відтоді воно змінило курс, проклавши шлях до отримання кредиту в розмірі 15,6 млрд доларів, про який МВФ і Київ домовилися минулого тижня, але який все ще потребує схвалення виконавчої ради фонду.

Економісти побоювалися, що Україна може потрапити в гіперінфляційну спіраль минулого року через друк грошей, щоб компенсувати затримку виплати фінансової допомоги від ЄС.

Пишний підкреслив, що метою НБУ є поглинання надлишкової ліквідності за допомогою жорсткіших резервних вимог і поступове повернення до плаваючого обмінного курсу.

"Угода з МВФ допоможе «гарантувати, що коаліція донорів візьме на себе зобов’язання надати допомогу в розмірі близько $40 млрд» цього року", - підсумував голова НБУ.

Зазначимо, що за 2022 рік грошова маса в Україні зросла на 21,0% або на 435 млрд гривень. 

Згідно з даними Нацбанку, обсяг у національній валюті зріс на 17,5% (на 279 млрд гривень) до 1 875 млрд гривень, в іноземній — на 32,9% (на 156 млрд гривень) до 632 млрд гривень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...