• Головна
  • Чим загрожує поширення російської пропаганди в світі
17:00, 24 лютого 2023 р.

Чим загрожує поширення російської пропаганди в світі

Чим загрожує поширення російської пропаганди в світі

Генерувати та поширювати ненависть – те, що кремль вміє робити надзвичайно добре. Щоденно, наполегливо і послідовно пропагандисти повторювали, що США та Захід проводять колоніальну політику, розв’язують війни, «напали на росію в Україні».

Редакція розкаже чим саме загрожує поширення російської пропаганди в світі.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну зробило для світу очевидним те, про що інтуїтивно українці знали набагато раніше. російський нацизм, який виходить з того, що росіянам дозволено порушувати будь-які правила – є загрозою для мирного розвитку світу. 

Україна на початку 2023 року, за задумом кремля, мала бути окупована та надати свій людський ресурс для подальшої експансії путінізму, зокрема, через роздмухування конфліктів та нестабільності в світі. Але не так сталося, як гадалося неосвіченим керманичам Кремля. 

Натомість Україна стала частиною сучасного Заходу, його фронтиром, де наразі відбувається історичний процес, який впливатиме на майбутнє цілого світу. Зокрема, дивовижним чином країни Європи об’єдналися та продемонстрували ціннісний підхід у підтримці України. Вбивця називається вбивцею, незалежно від його залякувань, брехні та  грошей, які він витрачає на підкупи.   

Європейські країни  відкрили двері для українських біженців – наразі 7,7 млн українців зареєстровані в Європі як отримувачі тимчасового захисту. Саме вони в майбутньому допоможуть Україні інтегруватися в глобальний світ на рівні всього суспільства, а не лише на рівні еліт, які також взаємодіють для допомоги нашій країні.  Водночас саме українське суспільство зараз об’єдналося заради спільної справедливої мети – вигнання окупантів зі своєї землі та покарання винних, щоб такого не повторювалося в майбутньому. Це відкриває перед Україною можливості в нарощуванні її інформаційної компоненти, якою треба зуміти скористатися, не змарнувавши цей унікальний шанс, який облитий кров’ю українських героїв. 

Проте війна з таким токсичним утворенням, як постбільшовистський путінський  режим, несе для України неабиякі інформаційні виклики. 

Розповсюдження російської дезінформації  в США відбувається через тези про змову еліт: корпорацій, медіа, соціальних мереж, політиків, які, начебто, захопили владу та брешуть людям, а насправді наживаються на війнах, зокрема, в Україні. Це – модифікація та продовження добре знайомого радянського наративу, за допомогою якого той намагався підкорити світ у 20 столітті: капіталісти – наживаються на трудящих, а Москва – готова всіх «визволити». 

На європейську аудиторію кремль спрямовує меседж про «США, які підкорили країни Європи». Традиційно кремлівські спецслужби проводили активну діяльність в країнах колишнього соціалістичного табору, а особливо, Глобального Півдня. Такий собі «косплей» холодної війни та створення своїх, російських зон впливу. Використовуючи антиколоніальну риторику та емоції людей, яким щодня навіюються жахіття західної експлуатації, Кремль цинічно намагається створити свою «імперію». росія активно залякує, наприклад, той же арабський світ США. Так само російська пропаганда з радістю потирає руки в очікуванні конфлікту США та Китаю, прагнучи світової нестабільності та хаотизації на користь своєї геополітичної гри.  

Донесення ідеї української боротьби як антиколоніального руху проти режиму кремля, за вільний світ, де дотримуються правил, а не розбійничають на свій розсуд,  важливий напрямок діяльності української інформаційної політики в наступному році.  

Наведемо, ще кілька фактів, які свідчать, що російська дезінформація несе в собі неабияку загрозу світу в цілому. Як повідомляється в доповіді «Дезінформація та загарбницька війна росії проти України» від квітня 2022 року, росію не вважали відповідальною за війну в Україні в таких країнах: на Кіпрі – 51% опитаних, в Болгарії – 46%, в Греції – 45%, в Словенії – 39%, в Словаччині – 36% та в Угорщині – 34%. Проте в цілому по Європі – лише 17% європейців не вважають владу РФ винною у війні в Україні.

Успіх російських ЗМІ,  з точки зору зацікавленості та кількості переглядів, особливо помітний і за межами Європи та США. Особливо вразливими для пропаганди є країни так званого Глобального Півдня, в частині з яких антиамериканський та антизахідний наратив довгі роки підживлювався ще радянською пропагандою.  На момент вторгнення в Україну RT en Español був другим за популярністю іспаномовним каналом YouTube з 5,95 мільйонами підписників. RT у тій же Південній Америці часто сприймається не як пропагандистський рупор, а як звичайне ЗМІ, якому можна довіряти.  Дезінформація іспанською допомагала впливати і на іспаномовних мешканців США. 

Як розповідав The New York Times в матеріалі від 9-го серпня про RT і Sputnik «війна росії фальшиво зображується як справедлива справа проти фашистського режиму в Україні, який прагнув отримати ядерну зброю та допомагав Сполученим Штатам розробляти біологічну зброю на порозі Росії. У цьому викривленому погляді на війну добре задокументовані звірства в таких містах, як Буча, є перебільшенням або навіть обманом, інсценованим з метою демонізації росії».

42% трафіку на іспаномовну мережу RT припадає на три країни, які підтримали росію або висловили нейтралітет у війні з Україною. Це – Аргентина, Венесуела та Мексика.

Можна прогнозувати, що у 2023 році росія буде провокувати конфлікти та інші інциденти в різних суспільствах та використовувати їх в своїй інформаційній війні. Вже зараз привертає увагу, як російські пропагандисти подають інформацію про «низку дивних аварій та пожеж в США», натякаючи на їх невипадковість.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...