• Головна
  • Повітряні кулі: що відомо про нові літальні обʼєкти, які використовує рф
16:00, 15 лютого 2023 р.

Повітряні кулі: що відомо про нові літальні обʼєкти, які використовує рф

Повітряні кулі: що відомо про нові літальні обʼєкти, які використовує рф

росіяни почали запускати на територію України кулі з відбивачами, що рухаються за напрямом вітру та ведуть радіолокаційну розвідку.

Редакція з'ясовувала, що то за кулі і навіщо рф запускає їх в Україну. 

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Ігнат у етері телемарафону розповів, що  це куля розміром метр на півтора, яка наповнена газом і летить вверх. На шнурку прикріплений кутовий відбивач. Сигнал радіолокаційної станції відбивається від відбивача, радіотехнічним військам треба реагувати, відмічати як повітряну ціль. Мета — відволікти.

За словами Ігната, противних хоче, щоб українські сили ППО витрачали на ці відбивачі, які коштують нічого, свої сили та засоби, зокрема, ЗРК.

Нагадаємо, зараз сили ППО збивають повітряні цілі на Київщині. В області оголошена повітряна тривога. Мешканців Київщини закликали зберігати спокій і перебувати в укриттях.

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону запевнив, що ситуація перебуває під контролем. Повітряні сили й розвідка – відстежують дії ворога.

"Повітряні сили, розвідка відстежують ситуацію. Стосовно невідомих об'єктів ситуація відома, вони перебувають під контролем. Справді, є інформація про ворожі наміри. В тому числі збір даних, виманювання активності українських засобів ППО. Є відповідна реакція і система реагування на подібні загрози", - пояснив Юсов.

Нагадаємо, що 12 лютого Командування Повітряних сил України повідомило, що в небі Дніпропетровщини було зафіксовано кулі зі світловідбивачами. Вдруге про них заговорив речник Повітряних сил Юрій Ігнат 14 лютого 2023 року.

Ігнат зазначив, що українська ППО спостерігає за цими повітряними цілями та тримає ситуацію під контролем.

Якщо говорити про конструкцію куль з кутовими радіолокаційними відбивачами, то вони складаються з металевих пластинок. Ці повітряні цілі можуть бути різного розміру — діаметром від метра до півтора, але достатнього для підйому кутового відбивача.

Наразі невідомо, чи несуть кулі з кутовими відбивачами якусь загрозу. За словами Ігната, ситуація контрольована. 

Цікаво, що ці кулі мають неконтрольовану траєкторію руху, тобто керувати ними може звичайний порух вітру.

Навіщо рф запускає кулі з кутовими відбивачами на територію України

Імовірно, мета полягала у тому, щоб ці кулі українська протиповітряна оборона прийняла за ударний безпілотник.

Ворог хоче, щоб українські військові витрачали дорогоцінні ракети для збивання цих куль, які, ймовірно, не несуть загрози, а слугують лише для відволікання уваги.

"росіяни використовують такі літальні об’єкти для проведення розвідки, відволікання нашої ППО, як хибну ціль", – зауважив Ігнат.

Радіолокаційні відбивачі, які є на кожній кулі, слугують засобом збільшення помітності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів #Мелітополь
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...