• Головна
  • В Україну ввезли небезпечні для життя морепродукти: як їх виявити
15:00, 14 лютого 2023 р.

В Україну ввезли небезпечні для життя морепродукти: як їх виявити

В Україну ввезли небезпечні для життя морепродукти: як їх виявити

На територію України завезли замороженні суміші морепродуктів, в яких міститься перевищена кількість забракованого у ЄС канцерогена - кадмія. Товар має китайське походження. Він міг потрапити на прилавки чисельних магазинів, адже партія виявилася досить великою, в майже 8 тонн.

Про це повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Зазначенні мореподукти досліджували у тамтешній лабораторії та виявили в ньому небезпечну концентрацію кадмію, який згубно впливає на людський організм.

"Згідно листа Державної продовольчої ветеринарної служби Литовської Республіки від 31.01.2023 №В6-(1.20.)-232 на територію України відправлено вантаж з харчовими продуктами тваринного походження (заморожені суміші морепродуктів) партія № 22245, загальною вагою нетто 7900,00 кг, експортер - UAB «VPA Logistics», Stariskes g. 29, Laistq k., 95366 Klaipedos r., Lithuania, номер ухвалення № LT 21-21 EB, на замовлення UAB «Plunges kooperatine prekyba», Birutes g. 50, Pluenge, Liethuania, одержувач VICI UNAIUKRAINA LTD, ul. Solomianska 3, office 6, Kyiv 03110, Ukraine, походженням – «Zejiang Zhoufu food Co.», LTD., No 318 Xufu Road, Gaoting, Daishan, Zhoushan, Zhejiang, China, номер ухвалення (єврономер) №3300/02029, міжнародний сертифікат від 19.01.2023 № LT 0312851 / L2-1277.

Вантаж за результатами лабораторних досліджень, проведених під час його ввезення на територію Литовської Республіки, не відповідає законодавству Європейського Союзу про перевищення допустимого рівня кадмію (Cd) 2,65±0,40 мг/кг", - повідомляє Держпродспоживслужба.

Зазначається, що продавати такі "дари моря" категорично не можна. Пари кадмію, багато його сполук токсичні, що пов'язано, зокрема, з його здатністю пов'язувати сірковмісні ферменти та амінокислоти.

Симптоми гострого отруєння кадмієм - блювання та судоми. Хронічний вплив кадмію може призвести до остеомаляції, порушення мінералізації кісток, що супроводжується переломами та деформацією кісток. Надмірне надходження кадмію в організм може призводити до анемії, ураження печінки, кардіопатії, розвитку гіпертонії.

"Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлений невідповідний продукт Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»", - зазначили у відомстві.

Якщо ви виявили партії такої суміші у продажу, не купуйте, а повідомте про це територіальні управління Держпродспоживслужби. Для цього треба вказати точну адресу закладу, який продає цей товар, та надати чеки про купівлю цього продукту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...