• Головна
  • Не зупинимося, доки не виженемо вікового ворога з нашої землі, - Залужний
15:00, 29 січня 2023 р.

Не зупинимося, доки не виженемо вікового ворога з нашої землі, - Залужний

Не зупинимося, доки не виженемо вікового ворога з нашої землі, - Залужний

29 січня в Україні відзначають пам'ять Героїв Крут - українських студентів, які ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ у 1918 році, передає редакція.

Українські військові сьогодні гідно продовжують справу Героїв Крут і захищають незалежність держави в боротьбі проти російської навали. Тож ми не зупинимось, доки виженемо вікового ворога з нашої землі, ідеться в заяві головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

"Пам'ять робить нас сильнішими. Українські воїни під Крутами віддали життя, але захистили незалежність і вибороли міжнародне визнання для своєї молодої держави. Сьогодні ми гідно продовжуємо їхню справу. Як узимку 1918-го, так і 2022-го кращі з найкращих стали на захист Києва та всієї України від російської навали", - написав Залужний.

Він наголосив, що ціна боротьби висока. Але ціна поразки, і ми це знаємо з уроків історії, значно вища.

"Тому ми не зупинимося, доки не виженемо вікового ворога з нашої землі. Мусимо бути сильними настільки, щоб перемогти й убезпечити державу від нових спроб збройного захоплення", - зазначив Залужний.

Довідка

29 січня Україна відзначає День пам'яті Героїв Крут. Цього дня українці вшановують стійкість і мужність молодих хлопців, які встали на захист Української держави та зупинили більшовиків на підступах до Києва.

Наприкінці грудня 1917-го уряд Радянської Росії розпочав відкриту агресію проти Української Народної Республіки. Більшовики створили в Харкові окремий "український червоний уряд", який і оголосив війну незалежній частині держави.

Уранці 29 січня 1918 року розпочався наступ більшовиків на станцію Крути. За різними даними, їх було від 4 до 6-7 тисяч. З українського боку в бою під Крутами брали участь 300-600 бійців.

Щоб уникнути оточення, українським військам віддали наказ відійти. Наші війська організовано відступили, руйнуючи за собою шляхи та мости. А Симон Петлюра мав час придушити повстання більшовиків, яке тоді ж почалося на заводі "Арсенал".

Тоді, відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення. Взвод у сутінках втратив орієнтир і вийшов на станцію Крути, яку вже зайняли червоноармійці. Близько 30 юнаків узяли в полон, катували, а потім стратили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...