• Головна
  • Що стоїть за російським «поштовим» тероризмом в Іспанії
19:00, 28 січня 2023 р.

Що стоїть за російським «поштовим» тероризмом в Іспанії

Що стоїть за російським «поштовим» тероризмом в Іспанії

По Європі відбувся «поштовий тероризм» і основною метою цих акцій була спроба залякування урядовців країн, які активно допомагають Україні.

Редакція розкаже версії та докази причетності саме кремля до цих акцій. 

Розслідування «поштових терактів» в Іспанії отримало новий поштовх. Як з посиланням на «офіційних осіб США, які побажали зберегти анонімність» зазначають дослідники американського видання The New York Times, «поштові бомби», які наприкінці 2022 року отримали деякі іспанські державні установи, а також посольство України у Мадриді, розсилались членами ультраправого угруповання «російський імперський рух». За їх даними, члени цього руху діяли за завданням Головного управління Генерального штабу Збройних сил росії, більше відомого, як Головне розвідувальне управління або ГРУ. Як повідомляє NYT, зв’язок виконавців «поштових терактів» із ГРУ вдалось встановити завдяки скоординованим діям поліції Іспанії, американської та британської розвідок. 

Що відомо про «російський імперський рух»?

Імперський Легіон – це бойове крило російської терористичної організації «російський імперський рух», яка складається здебільшого з російських націоналістів та монархістів. Базується Легіон в Санкт-Петербурзі, але як з’ясувала іспанська поліція, учасники угруповання підтримували зв’язки з праворадикальними іспанськими організаціями та ультраправими рухами. Члени організації брали участь в анексії Криму, бойових діях в ОРДЛО, зокрема у Слов’янську та Донецьку, у громадянській війні в Лівії на боці військ лівійської національної армії генерала Х.Хафтара, підтримуваного росією.

«російський слід»?

Крім Іспанії 2022 року хвиля схожих «поштових атак» прокотилася по країнах Європи. Закривавлені пакунки з органами тварин та листи з погрозами практично одночасно надійшли до українських посольств в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, генеральних консульств в Неаполі та Кракові, а також до консульства в Брно у Чехії. Як бачимо, «поштова» атака в Іспанії стала черговим проявом масштабної психологічної атаки. «Російський слід» в «поштових справах» легко простежується. Адже усі європейські адресати мають одну спільну ознаку – вони причетні до допомоги Україні у боротьбі проти російського агресора. 

За даними Західних експертів, путін надав своїй військовій розвідці широку свободу дій для розробки та проведення таємних операцій в Європі. Проте, поразки російської розвідки останніх років змушують кремль використовувати для «брудних» справ націоналістичні структури, формально не пов’язані з спецслужбами, в надії на те, що відповідальність за їхні дії важче покладати безпосередньо на кремль. Як вважають Західні спецслужби, дії виконавців координували офіцери сумнозвісного спецпідрозділу ГРУ 29155, який неодноразово звинувачували у підготовці резонансних терактів і вбивств в Європі. На їх рахунку – спроба отруєння колишнього полковника російського ГРУ С.Скрипаля у Великій Британії 2018 року, вибухи складів боєприпасів у Чехії 2014 року, замах на продавця зброєю О.Гебрєва у Болгарії 2015 року, спроба державного заколоту в Чорногорії 2016 року. Звичайно, кремль причетність росіян до цих злочинів відкидає.

Навіщо це кремлю?  

Основною метою «поштових» акцій в Європі було надіслати Заходу сигнал, що росія руками своїх агентів може організовувати теракти по всій Європі і безкарно помститися країнам, які активно допомагають Україні. 

Акцент на Іспанії також невипадковий – держава надає Україні найбільш відчутну військову допомогу.

Так, 30 листопада лист з вибуховим пристроєм отримала також іспанська компанія Instalaza, яка виготовляє зброю (у т.ч. протитанкові гранатомети С90). Інший такий «пакунок» отримали на військово-повітряній базі НАТО в Торрехон-де-Ардос поблизу Мадрида (база надає розвідувальну інформацію Україні). Як виявилось лише зараз, глава уряду Іспанії П.Санчес і міністр оборони М.Роблес ще 24 листопада також отримали «поштові бомби», які поліція знешкодила, не повідомивши про інцидент. Іспанські правоохоронці не виключають, що росіянам в підготовці «поштового тероризму» допомагали крайні ліві політичні сили Іспанії, що виступають проти надання Україні військової допомоги.

Вибухівка, надіслана членам іспанського уряду, намагалась переконати іспанських політиків зупинити потік військової допомоги, яку іспанський уряд спрямовує до Києва. Але на практиці це призвело до зворотнього ефекту. Після замаху міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес наголосила, що жодні терористичні атаки не зупинять Іспанію в наданні підтримки Україні. І якщо з’ясується, що за розсиланням вибухівки справді стоять проросійські сили та спецслужби, це лише посилить рівень підтримки України. 

Як бачимо, і цього разу «операція прикриття» не лише не спрацювала, а і матиме зворотний ефект. Розуміння глобальності російської загрози та необхідності боротьби з нею з’являється навіть у державах, віддалених від кордонів рф.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів #Мелітополь
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...