• Головна
  • На Дніпропетровщині активізувались гризуни: причини
14:00, 23 січня 2023 р.

На Дніпропетровщині активізувались гризуни: причини

На Дніпропетровщині активізувались гризуни: причини

На Дніпропетровщині спостерігається активізація гризунів, зокрема у лісосмугах, неорних землях та городах. При проведенні обстеження виявлено сліди їх життєдіяльності. Утримання теплої погоди та достатня кормова база будуть сприяти заселенню шкідниками нових площ та появі нових нір та колоній.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Шкідниками заселено 32% обстежених площ посівів озимої пшениці, середня чисельність ‒ 1 колонії на га з 1,1 житлової нори, максимально ‒ 2 колонії з 3 житловими норами (біля лісосмуг).

На Дніпропетровщині активізувались гризуни: причини, фото-1

Заселеність посівів озимого ріпаку складає 34% обстежених площ. Середня чисельність ‒ 1 колонії на га з 1,3 житлової нори, максимально ‒ 3 колонії з 3 житловими норами (на крайових смугах).

На посівах багаторічних трав середня чисельність мишоподібних гризунів становила 1 колонії на га з 1,7 житлової нори, максимально – 4 кол. з 4 житловими норами.

Гризуни виявлені на всіх обстежених неорних землях. Середня чисельність шкідників складає 2 колонії на га з 2,5 житлової нори, максимально – 5 кол. з 5 житловими норами.

Надалі мишоподібні гризуни заселятимуть та пошкоджуватимуть посіви озимих зернових культур та ріпаку озимого. Сприятливі погодно-кліматичні умови та достатня кормова база будуть стимулювати активне розмноження гризунів. За сприятливих умов щільність мишоподібних гризунів буде збільшуватись. 

Враховуючи високі показники життєдіяльності мишей та полівок, у господарствах області необхідно встановити постійний контроль за їх розвитком. Систематичні обстеження та вчасні захисні заходи дають можливість стримати розповсюдження шкідників та вберегти врожай. Боротьбу з мишоподібними гризунами слід розпочинати зі знищення їх осередків біля лісосмуг, на площах багаторічних трав та інших угідь.

На невеликих полях, у фермерських господарствах та у приміщеннях їх можна відловлювати механічно, застосовуюючи пастки різних модифікацій. В якості принади застосовують змочені олією шматки хліба та моркви. Встановлюють пастки біля нір та на тропах, якими пересуваються миші й полівки. Час від часу її треба обливати окропом, ретельно провітрювати і змащувати рослинним маслом. Інакше гризуни до неї звикнуть і не підуть на принаду. Якщо використання механічного методу буде  недоцільно або неможливо, то слід вдатись до хімічного.

При виявленні в посівах озимих культур  3-5 і більше жилих колоній на гектарі необхідно застосовувати отруєні зернові принади

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...