• Головна
  • Який пальник економічно вигідний для повсякденного використання: результати експерименту
Новини компаній
16:00, 21 січня 2023 р.

Який пальник економічно вигідний для повсякденного використання: результати експерименту

Новини компаній

У той час, коли триває війна, багато хто з нас уже стикався з проблемою нагріти воду чи їжу, коли немає газу або електрики. У якості альтернативи найчастіше використовуються різного роду пальники. Тому громадська організація «Нова Перемога» вирішила з’ясувати, який альтернативний спосіб приготування їжі є більш вигідним для повсякденного використання. Про результати експерименту розповів голова ГО «Нова Перемога» Сергій Сличко.

«Для участі в експерименті було взято три варіанти пальників: пальник-плитка, схожий на звичайну газову плиту, але працює від балона об’ємом 220 грамів; туристичний газовий пальник, який має об’єм газу 500 грамів; і портативний гелевий пальник на спиртовій основі, вагою 60 грамів. Ми їх заздалегідь випробували, щоб визначити можливості та переваги», — зазначив він.

Перший зразок — пальник-плитка. У порівнянні з іншими він досить габаритний, для його розміщення потрібен простір, проте він більш зручний у використанні, має регулювання подачі газу, повноцінну конфорку, автоматичний запалювач. Окрім газового балону на 220 грамів, який розташовується в його корпусі, також можна через перехідник під’єднати й інші балони з більшою ємністю.

Вартість таких пальників — близько 1000 гривень і вище, в залежності від виробника. І ціна балону газу — близько 80 гривень. Щоб закип’ятити пів літра води на такому пристрої, нам вистачило 3 хвилини 30 секунд. І протягом цього часу ми витратили газу на 6 гривень 3 копійки.

Наступний — туристичний пальник. Він також працює від газового балона, але в ньому 500 грамів газу. Вартість самого пальника стартує від 700 гривень, а балон газу коштує близько 300 гривень.

Який пальник економічно вигідний для повсякденного використання: результати експерименту, фото-1

Пальник має дуже просту конструкцію, не займає багато простору і є досить економічним. Щоб його використовувати, потрібно лише вкрутити в балон конфорку, яка одночасно є підставкою для ємності, і підпалити запальничкою або сірниками. Для того, щоб закип’ятити 500 мл води, було використано лише 7 грамів газу, тобто витратили близько 2 гривень 80 копійок. І це зайняло 6 хвилин 30 секунд.

Останній приклад — це гелевий пальник на спиртовій основі. Він дуже компактний, буде доречним у найбільш екстремальних умовах, коли потрібен вогонь тут і зараз. Пальник іще простіший у використанні. Потрібно лише відкрити ємність із гелем, яка нагадує консервну банку, і встановити на підставку (вона є в комплекті) те, що треба підігріти. Спиртовий гель буде поступово згорати і нагрівати їжу чи воду. Вага одного такого пальника — 60 грамів. Його має вистачати на 40 хвилин горіння. Один і той же пальник можна гасити й використовувати декілька разів. Вартість комплекту з двох банок і підставки — 130 гривень.

Який пальник економічно вигідний для повсякденного використання: результати експерименту, фото-2

Щоб закип’ятити воду такого ж об’єму, як у попередніх випадках, ми витратили 10 хвилин 50 секунд і 21 грам гелю. Тобто вартість цього способу нагрівання найдорожча і становить близько 18 гривень 70 копійок.

Отже, результати експерименту показали: найбільш економічним виявився туристичний газовий пальник, більш швидким у нагріванні є пальник-плитка, а гелевий пальник, хоч і невигідний при частому використанні, буде актуальним у найбільш екстремальних умовах, коли немає в доступні інших джерел вогню.

Нагадуємо, що при використанні будь-яких пальників потрібно пам’ятати про безпеку. Відкрите полум’я може призвести до непередбачуваних ситуацій, тому краще, щоб поряд із вами завжди був вогнегасник.

«Ті, хто сьогодні створюють нам незручності, вистрілюючи сотні ракет, чомусь вважають, що таким чином змусять нас здатись і піти на поступки. Вони не здатні зрозуміти, що ми завжди знайдемо різного роду альтернативи, які допоможуть нам пережити складні часи. Сподіваюсь, що в усіх завжди будуть світло, тепло і можливість приготувати їжу. Але в сьогоднішніх умовах нашого життя краще бути готовим до всього», — додав Сергій Сличко.

Більше корисної інформації можна отримати на сайті громадської організації «Нова Перемога».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...