• Головна
  • Як допомогти дитині перейти на українську мову?
Новини компаній
15:00, 30 листопада 2022 р.

Як допомогти дитині перейти на українську мову?

Новини компаній

З початком війни гнів та відраза до всього російського стали для українців природними. І навіть ті, хто раніше говорив виключно російською, бажають зараз перейти на українську. Так, вони роблять помилки, але мають на це право. Дітям дещо легше вивчати мови, тож батькам варто вхопити момент та допомогти синові чи доньці перейти на українську. 

Різний вік передбачає різні підходи:

  • дошкільний, молодший шкільний: ігровий метод;

  • підлітковий: метод наслідування, тут дуже важливо бути із дитиною в одній команді, на одній хвилі, але не намагатися тиснути.

І дорослі, і діти можуть читати книжки, дивитися фільми українською, відвідувати репетитора чи розмовні клуби. Усе це доступно, а деякі організації навіть роблять подібні заходи на волонтерських засадах. Отже, є шанс у кожного, головне почати. Мотивація зараз присутня у всіх українців: і великих, і малих. Мова стала зброєю. І це дуже похвально і круто. Бо саме вона вирізняє своїх від чужих. Особливо знають про це на власному досвіді люди, що пройшли жахи окупації.

Як допомогти дитині перейти на українську мову?, фото-1

Підготовлено за підтримки репетиторського маркетплейсу BUKI

Кілька слушних порад для батьків

Прийдіть на допомогу дитині та врахуйте, будь ласка, її психологію згідно з віком. У ваших силах зробити, щоб удосконалення української було цікавим та приносило задоволення. 

  1. Наслідування прикладу батьків є вкрай важливим

Якщо ви не перейдете на українську, то й дитина навряд чи захоче. Мотивуйте потребу спілкуватися українською. Наприклад, щоб розвивати національну ідентичність. Молодшій дитині розповідайте більше оповідань, казок, байок, віршів рідною мовою. Тоді їй стане цікаво. Вона сама захоче не тільки говорити, а й думати державною мовою.

  1. Нехай усі гаджети «говорять» українською

Оскільки дитина проводить багато часу за ними, то й зробіть їх союзниками у такій важливій справі. Можна піти далі, завантаживши кілька додатків з інтерактивними уроками.

  1. Вчіть дитину розлого висловлювати думку саме українською мовою

Спочатку репліки можуть бути невеликі. Але з часом мотивуйте дитину говорити більш складними реченнями. Тема неважлива: природа, домашні тварини, день, що минув, друзі, перше кохання…

Додавайте у процес трохи гри. Дитина сама захоче говорити українською.

  1. Для батьків малечі: дитина щось сказала? Перекладіть це українською

Далі дитина починатиме говорити сама. Спочатку з помилками. Але хваліть її за найменші успіхи.

  1. Нехай дитина дивиться мультики та передачі українською. 

Від російських варто відмовитись. Налаштуйте YouTube відповідним чином, знайдіть пару-трійку каналів з дитячим україномовним контентом. І звичайно, скажіть, що російська є мовою ворога. Діти все розуміють. 

  1. На елементарному рівні поясніть дитині різницю між двома мовами

Наприклад, на рівні звуків. Звук «ч» в нашій мові твердий, а не м’який, як в російській. Дитина має чітко розуміти, що не можна  нашу мову прирівнювати до російської. Якщо син або донька вже навчаються у школі, наведіть приклади із фонетики, морфології, граматики, якщо маєте достатньо знань на цю тему. Якщо ні, поцікавтесь. Це дуже широке та цікаве питання. 

Кажіть, що наші пращури говорили українською, можете навіть подати цю інформацію у вигляді казки, якщо дитина маленька. Можете співати пісні українською разом з дитиною, навіть колядувати. Повірте, вона досить швидко адаптується, оскільки дитяча психіка пластична.

Чим молодша дитина, тим легше їй вчити мови. Не бійтеся змін, а долучайтеся до них. Перейти на українську вкрай важливо в умовах, що склалися. Необхідно розуміти, що з ворогом нам не по дорозі і навчати цьому дітей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Букі #Buki #Буки
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...