• Головна
  • У Польщі на кордоні з Україною впала російська ракета: що відомо станом на зараз
09:30, 16 листопада 2022 р.

У Польщі на кордоні з Україною впала російська ракета: що відомо станом на зараз

У Польщі на кордоні з Україною впала російська ракета: що відомо станом на зараз

15 листопада у Польщі на кордоні з Україною впала російська ракета. В НАТО готові відреагувати на можливе влучання російської ракети по території Польщі.

Про це йдеться на сторінці канцелярії президента Польщі у Twitter, передає редакція 056.

Наразі північноатлантичний альянс перебуває у режимі готовності. Було підвищено рівень готовності Збройних сил Польщі, в тому числі протиповітряної оборони. Польські літаки підтримуватимуть літаки союзників.

Нагадаємо, що 15 листопада після масованої атаки рф по Україні польські ЗМІ повідомили, що у містечку Пшеводув у Грубешівському районі, розташованому в 5 кілометрах від кордону з Україною, стався вибух. Associated Press з посиланням на джерело в розвідці США повідомило, що російські ракети перетнули кордон Польщі. Згодом МЗС Польщі підтвердило, що ракета російського виробництва впала на території країни, убивши двох людей. Посла рф викликали до міністерства.

Зазначимо, що вибух стався близько 15:35 на території колишнього радгоспу, поблизу обладнання, на якому працівники підприємства зважують зерно. Жертвами стали працівник підприємства та один з фермерів. Обидва загинули на місці. Цегляна будівля, де знаходилися ваги, повністю зруйнована. Незадовго до вибуху над селом бачили в небі "дивний об'єкт, який швидко падав на землю", пише видання з посиланням на свідків. 

Через ракетний удар у Польщі запровадили процедури з підвищення боєготовності окремих військових частин і служб. 16 листопада президент Польщі Дуда скликає засідання РНБО, повідомив голова його адміністрації Шрот. Також 16 листопада падіння ракети рф на території Польщі обговорять в НАТО. Президент Польщі попередньо провів розмови з генсеком НАТО Столтенбергом, президентом США Байденом та президентом України Зеленським.

Дуда повідомив, що отримав гарантії безпеки від США та Британії після переговорів щодо влучання російської ракети по території Польщі.

Водночас Дуда сказав, що "все вказує на те, що це була одинична подія, що не повториться".

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що влада країни запросила міжнародних експертів для з’ясування обставин падіння ракети. Також він повідомив, що тривають переговори з союзниками НАТО та Україною.

Моравецький додав, що влада Польщі ухвалила рішення про підвищення боєготовності окремих родів військ Збройних сил Польщі, "з особливим акцентом на моніторинг повітряного простору, і цей моніторинг повітряного простору відбувається і буде відбуватися в посиленому режимі разом з нашими союзниками".

Польща є членом НАТО. Принцип колективної оборони посідає центральне місце у засновницькому договорі НАТО. За словами Моравецького, Польща зараз розглядає можливість застосувати Статтю 4 Вашингтонського договору. Вона передбачає, що будь-який член Альянсу може ініціювати консультації з іншими союзниками у разі виникнення загрози територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці будь-якої зі сторін.

За Статтею 5 договору, у разі, якщо будь-яка з держав – членів Альянсу стає жертвою збройного нападу, усі інші без винятку члени Альянсу вважатимуть цей акт насильства збройним нападам на них усіх і вживуть усіх заходів, які вважатимуть за доцільне, щоб допомогти члену Альянсу, який зазнав нападу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...