• Головна
  • Енергоблоки Запорізької АЕС відключені від енергомережі: стан радіаційного фону
12:00, 26 серпня 2022 р.

Енергоблоки Запорізької АЕС відключені від енергомережі: стан радіаційного фону

Енергоблоки Запорізької АЕС відключені від енергомережі: стан радіаційного фону

Станом на 9:00 ранку 26 серпня 2022 року всі енергоблоки Запорізької АЕС відключені від енергомережі. Власні потреби станції в електроживленні наразі забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України.

Про це повідомляє редакція з посиланням на Енергоатом. 

Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України також відновлена, ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі.

Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки немає.

Оперативна інформація щодо радіаційного фону на 08:00 годину 26 серпня 2022 року

ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє, що радіаційний фон на території Запорізької області залишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення. 

Станом на 08.00 годину 26.08.2022 року гама - фон становить:

  • м. Запоріжжя - 12 мкР/год;
  • м. Енергодар - 11 мкР/год;
  • м. К-Дніпровська - 11 мкР/год;
  • м. Оріхів - 12мкР/год;
  • м. Токмак - 12мкР/год;
  • м. Василівка - 12 мкР/год;
  • смт.Михайлівка - 8 мкР/год;
  • м. Вільнянськ - 11 мкР/год;
  • смт.Новомиколаївка - 12 мкР/год

та є таким, який не перевищує властивий для цих територій природний фон.

Раніше Міністр енергетики України Герман Галущенко наголошував на тому, що російські окупаційні війська обстрілами території навколо Запорізької АЕС спровокували зміни в стабільності роботи станції. 

«Вперше в історії ЗАЕС була повністю відключена від мережі. Неймовірний професіоналізм українських енергетиків вкотре убезпечив світ від можливих катастрофічних наслідків – станція вже має живлення для власних потреб», – написав він у Facebook. 

Очільник Міненерго відзначив, що зауважень до роботи автоматики і систем безпеки наразі немає, але Запорізька атомна електростанція перебуває в окупації вже пів року. 

«Наявність на ЗАЕС та біля неї російських військових, подальші дії яких не можна передбачити – це постійний тригер можливої ядерної катастрофи. Події сьогоднішнього дня тому чергове яскраве підтвердження. Хто готовий взяти на себе відповідальність за безпеку завтрашнього дня?», – зауважив Герман Галущенко.

Міністр енергетики вчергове звернувся до світової спільноти: «спільна місія МАГАТЕ і ООН на ЗАЕС має мати мандат для дослідження не тільки норм забезпечення ядерної безпеки, але й зовнішніх безпекових компонентів, в першу чергу тих, що стосуються зброї та її застосування російськими військовими на території станції та біля неї».

«Термінова деокупація та демілітаризація ЗАЕС – єдиний шлях, аби Європа могла спокійно спати і не боятись ядерних хмар у своєму небі», – підкреслив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів #Мелітополь #0619
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...