• Головна
  • Війська рф знову обстріляли Запорізьку АЕС і території поблизу атомного об'єкта: стан радіаційного фону
17:30, 11 серпня 2022 р.

Війська рф знову обстріляли Запорізьку АЕС і території поблизу атомного об'єкта: стан радіаційного фону

Війська рф знову обстріляли Запорізьку АЕС і території поблизу атомного об'єкта: стан радіаційного фону

Сьогодні, 11 серпня 2022 року, рашисти вкотре піддали обстрілам найбільшу в Україні та Європі Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано п’ять «прильотів» у районі комендатури станції – безпосередньо поруч із дільницею зварки та сховищем джерел випромінювання.

Про це повідомляє редакція з посиланням на Енергоатом. 

Згідно повідомлення відомства, на невеличкій ділянці зайнялася трава, але, на щастя, ніхто не постраждав. Однак ворог на цьому не зупинився.

Ще п’ять «прильотів» сталися в районі пожежної частини, яка розташована неподалік від ЗАЕС. Внаслідок обстрілів на станції не вдалося вчасно провести «перезмінку». Адже задля безпеки атомників автобуси з персоналом наступної зміни розвернули назад в Енергодар. Допоки ситуація остаточно не нормалізується, роботу продовжуватимуть працівники попередньої зміни. 

Ситуація на станції наразі є контрольованою. Інформація, яку миттєво почали розганяти у ворожих пабліках, що нібито персонал у паніці полишає станцію, є фейковою та маніпулятивною. Це теж зброя, з якої росіяни намагаються нищити ЗАЕС, тому довіряйте лише офіційним джерелам.

Радіаційний фон на Запорізькій АЕС – в межах норми

Станом на 17:00 радіаційний фон на Запорізькій атомній електростанції становить 11-12 мкР/год, що відповідає природним нормам. 

Жодної пожежі, зокрема на 2-му енергоблоці ЗАЕС, про яку пишуть окупантські пабліки та російські ЗМІ, – немає.

Чергові фейки ворог розповсюджує для подальшої дестабілізації ситуації навколо Запорізької АЕС і нагнітання панічних настроїв серед населення. 

Довіряйте тільки офіційним джерелам, які надають перевірену інформацію.

Тим часом Генсек ООН заявив, що будь-яка потенційна шкода Запорізькій АЕС чи іншим ядерним об’єктам в Україні може призвести до катастрофічних наслідків. 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш оприлюднив заяву щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції.

«Я закликаю всіх зацікавлених осіб проявити здоровий глузд і розум, не вживати жодних дій, які можуть поставити під загрозу фізичну цілісність, безпеку та захищеність найбільшої в Європі атомної станції», – зазначається у повідомленні.

В заяві також зазначається, що замість деескалації протягом останніх кількох днів надходила інформація про нові вкрай тривожні інциденти, які, якщо вони триватимуть, можуть призвести до катастрофи.

«ЗАЕС не можна використовувати як частину будь-якої військової операції. Натомість потрібна термінова домовленість на технічному рівні щодо безпечного периметра демілітаризації, щоб забезпечити безпеку території.

Ми повинні чітко розуміти, що будь-яка потенційна шкода Запорізькій, будь-яким іншим ядерним об’єктам в Україні чи будь-де ще може призвести до катастрофічних наслідків. Не тільки найближчої до станції місцевості, а й регіону та за його межами. Це абсолютно неприйнятно!» – заявив Генсек ООН.

Війська рф намагаються звинуватити в обстрілах ЗСУ, а натомість експерти зазначають, що черговий обстріл ЗАЕС однозначно здійснили рашисти. 

6 серпня 2022 року російські ядерні терористи обстріляли Запорізьку АЕС реактивними системами залпового вогню (РСЗВ), внаслідок чого зафіксовано влучання по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива. Крім того, осколкове поранення отримав працівник станції.

Експерти, проаналізувавши, звідки були випущені снаряди РСЗВ, та врахувавши кут нахилу застряглої у землі ракети, дійшли одностайного висновку: обстріл вівся саме російськими військовими – орієнтовно із промислової зони, розташованою між атомною станцією та містом Енергодар. 

Ця територія перебуває в окупації з 4-го березня, а отже – рашисти навмисне обстріляли найбільшу в Європі Запорізьку АЕС, щоб залякати персонал станції, населення її міста-супутника, а також дискредитувати українських захисників.

Для аналізу використовувалися кадр з відео, оприлюдненого пропагандистськими телеграм каналами, та зображення проммайданчика ЗАЕС із Google Maps. На першому кадрі показано кут нахилу та місце приземлення снаряду. На скріншоті з карти №2 позначено траєкторію польоту і місце, звідки снаряд був випущений оператором. І це точно окупована територія – скріншот №3.

росія продовжує цинічно брехати світові про ситуацію на Запорізькій АЕС та використовувати станцію як важіль ядерного шантажу. І лише повернення ядерного об’єкта під повний контроль України зможе гарантувати стабільну роботу однієї із найбільших атомних станцій світу.

Тим часом відповідальність за злочинні обстріли Енергодару рашисти намагаються перекласти на ЗСУ. Але докази працюють проти окупантів 

Загарбники продукують фейки, звинувачуючи ЗСУ в обстрілах ЗАЕС і міста-супутника. Втім, відео, зняте жителями тимчасово окупованого Енергодару, красномовно свідчить про геть протилежне.

На відео чути, як «працює» міномет. Перший звук (більш дзвінкий та короткий) – постріл на вихід, другий – момент вибуху міни, випущеної зі зброї. Між пострілом і розривом міни – менше трьох секунд... Отже, абсолютно очевидно, що захоплене місто обстрілюють ті, хто його окупував, і безпосередньо «зсередини».

Додатковими доказами є дальність використання мінометної зброї. Адже ЗСУ дислокується на протилежному березі Дніпра – «навпроти» Енергодару, і це всім відомо. А міномети не «долають» такі дистанції, та навіть якщо б дивом змогли, то у місті було б чути лише звук «прильоту», проте аж ніяк не обидва та ще й з таким інтервалом! 

Українські науковці продовжують закликати міжнародну спільноту зупинити тероризм російських військових злочинців на Запорізькій АЕС. 

Вчені зазначають, що це може призвести до «найбільшої ядерної катастрофи». Також науковці вимагають обмежити доступ рф до новітніх ядерних технологій та запровадити санкції проти російської атомної галузі. Про це йдеться у зверненні членів Національної академії наук України.

Додамо, що станом на 08:00 11 серпня 2022 року Запорізька АЕС вже працювала з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. 

Періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ на минулому тижні спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції.

У результаті атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків.

Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

Крім того, пошкоджені три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. 

Український персонал станції продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається.

Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України.

Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів #Мелітополь #0619
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...