
А що ви знаєте про грузинські вина?
Грузинське витримане вино виготовляється з рідкісних виноградних сортів, що не ростуть у Європі. Ягоди збирають вручну в горах, що впливає на формування ціни та його унікальний смак.

Як вибрати напій
Оригінальне вино готують за кахетинською або імеретинською технологіями. Остання передбачає відокремлення шкурок від соку, листя і кісточок. Вино виходить кислотним, але з чистим оригінальним смаком (Кіндзмараулі, Свірі, Сапераві, Тбілісурі). Кахетинським способом вино готують із соку разом із кісточками, шкіркою та залишками жому. Вино отримує насичений червоний або бурштиновий відтінок і терпкий смак (Ркацителі, Кахеті, Мукузані).
Збираючись купувати грузинське вино, слід звернути увагу на кілька моментів:
- Ціна – якісне вино ніколи не коштує дешево.
- Оригінальність – підробці найчастіше підлягають напівсолодкі популярні сорти, а ось сухе вино складно підмінити через його натуральну терпку нотку.
- Пробка – пляшка закривається лише пробкою, і жодних гумових та пластикових заглушок.
- Регіони виробництва – на оригінальній пляшці виробники завжди пишуть грузинський район та використаний сорт ягід. Також може бути назва виноробні та рік її заснуванні.
- Пляшка – вино розливають у світлі чи злегка зелені пляшки нормальної форми.
- Етикетка – чим простіше виявиться етикетка, тим якіснішим буде вино.
Після відкриття справжнього вина з Грузії відчувається витончений аромат та бархатистість. Якщо запах напою неприємний і різкий, його краще не вживати.
Як подають і з чим п'ють грузинські вина
Для грузинів вино є священним напоєм. Згідно з їхніми повір'ями воно дарує довголіття і позбавляє багатьох хвороб. У Грузії напій смакують, щоб насолодитися найтоншим ароматом та смаком. Пляшка повинна бути охолоджена до 12-180 °C.
Як закуску, грузини подають лобіо, сациві, кебаб, хачапурі, обов'язково шашлик та хінкалі. На столі завжди є багато зелені, смаженого м'яса і гострих страв.
Вино сухе та червоне прийнято пити з прозорих келихів на довгій ніжці. Напівсолодкі сорти наливають у широкі келихи, а кріплені – у чарки, звужені догори. Білим вином келих заповнюють на 3/4, а червоного має бути не більше ніж 2/3 обсягу.
Біле грузинське вино підходить, як аперитив, що розігріє апетит. Його беруть для вечірок або посиденьок у хорошій компанії. Червоне вино прийнято пити на десерт.
До різних сортів напою подають особливі закуски:
- До червоного – жирну рибу, дичину, червоне м'ясо, гострі сири, паштети, коропа, гарячі м'ясні страви, десерти.
- До білого – омари, лангусти, устриці, птицю та рибу, біле м'ясо, канапе, фрукти, ніжні сири.
Щоб врівноважити смак напою та закуски, потрібно пам'ятати: до легкого вина піддають вишукані складні страви, а до вина з насиченим та глибоким смаком – просту їжу.

Де придбати грузинські вина в Україні
Справжнє грузинське вино складно зустріти в найближчому магазині біля будинку, а в супермаркетах ви можете знайти максимум 2-3 види вина з Грузії, і навіть ці напої іноді викликають сумніви.
Щоб насолодитись справжнім смаком грузинського вина, не виїжджаючи у сонячну Грузію, вибирайте напої в алкомаркетах. Наприклад, інтернет-магазин Vintage – це зручне рішення, де завжди присутні лише оригінальні напої, що підтверджується сертифікатами. Крім того, в магазині вас порадують численні акції, вигідні ціни та безкоштовна доставка до будь-якого населеного пункту нашої країни.
Вишукане грузинське вино не лише покращить настрій, а й збагатить кровоносну систему корисними речовинами. Саме тому пляшка гарного напою має бути присутньою в барі справжнього поціновувача вин!