• Головна
  • В Україні на АЗС не вистачає бензину і ДП: чому виник дефіцит і скільки він триватиме
14:00, 29 квітня 2022 р.

В Україні на АЗС не вистачає бензину і ДП: чому виник дефіцит і скільки він триватиме

В Україні на АЗС не вистачає бензину і ДП: чому виник дефіцит і скільки він триватиме

В Україні на АЗС до кінця квітня виникла нестача бензину і дизельного палива. Чому виник дефіцит і скільки він триватиме розбиралася редакція. 

У Києві в четвер більшість мереж у другій половині дня не продавали бензин, купити можна було тільки ДП і на деяких заправках – газ.

Дифіцит палива очікуваний. Експерти кажуть, що він був результатом зупинки через обстріли Кременчуцького НПЗ і блокаду роботи морських портів, через які раніше здійснювалися поставки палива.

За інформацією РБК-Україна, 28 квітня на АЗС ряду великих мереж бензин був в наявності, але відпускався він тільки корпоративним клієнтам (за талонами). Його ціна при цьому була вище вартості, рекомендованої урядом.

Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн прогнозує, що брак палива може тривати кілька тижнів. Після припинення роботи портів, а пізніше і руйнування НПЗ, логістика поставок перебудувалася, почався імпорт палива автотранспортом з Європи.

В ексклюзивному коментарі журналістам РБК-Україна вдалося дізнатися, що поставки з-за кордону поки відбуваються невеликими партіями, через що на ринку буде зберігатися певний дефіцит. Бензин не завжди є у вільному продажу, оскільки потрібно зберігати резерв для заправки автотранспорту критичної інфраструктури.

Міністерка економіки Юлія Свириденко повідомляє, що дефіцит пального на АЗС в окремих регіонах України буде ліквідовано протягом тижня: «Оператори мають законтрактовані обсяги на території Західної Європи і зараз вирішуємо питання, як максимально швидко ввезти їх на територію України».

При цьому, за словами Свириденка, паливо трохи подорожчає через ускладнення логістики.

Збільшення попиту на бензин в прикордонних з Україною країнах викликало зростання цін на нього. Крім того, поставки були ускладнені через черги на кордоні.

"У квітні - новий виток ціни. Трейдери контрактують невеликі обсяги поставок, і вони за рахунок спотових контрактів просто не поміщаються в рамки цінового регулювання", - зазначив Куюн.

Два-три тижні напруги на АЗС

"Ми вже увійшли в досить серйозний дефіцит. Швидко з нього вийти не вдасться. Думаю, пара найближчих тижнів будуть досить напруженими. Можливо, будуть посилені обмеження при продажу. Сьогодні вже великі мережі обмежили продаж 10-ма літрами в бак, хоча минулого тижня це було 20 літрів. Я не виключаю, що деякі мережі днями взагалі можуть відмовитися від вільного продажу палива і сконцентруються на забезпеченні корпоративних клієнтів. Але там теж обмеження. Ти можеш купити скільки завгодно, але все одно тобі заправлять в легковий автомобіль 20 літрів, у вантажний - 100", - сказав Куюн.

Він вважає, що зараз ситуацію навряд чи змінить навіть скасування держрегулювання ціни. Однак через кілька тижнів ситуація на ринку може нормалізуватися.

Експерт вважає, що можна підняти планку ціни на кілька гривень і дати можливість продавати по ній паливо, що наповнить ринок. За два-три тижні можна буде вирішити логістичні проблеми, і вже потім повернутися до питання регулювання.

Ризики підвищення податків

Куюн вважає, що зараз підвищення ставки ПДВ до 20% і повернення акцизу на паливо, ініційоване депутатами, не поліпшить ситуацію, а лише призведе до зростання ціни на паливо.

"Зміну системи оподаткування варто робити після нормалізації ситуації на ринку. Це треба робити не в поспіху, а виважено, можливо, вводячи частково. Але думати про це треба було раніше, хоча б тижні три тому. Але я думаю, що нам цю турбулентність турбулентності на ринку вдасться пройти", - зазначив Куюн.

Наразі в Україні можливо користуватися онлайн-картою працюючих під час війни заправок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів #Мелітополь #0619
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...