Чому здоров’я серця і судин ховається в ложці високоолеїнової соняшникової олії

Чому здоров’я серця і судин ховається в ложці високоолеїнової соняшникової олії, фото-1

Згідно зі статистикою за неповний 2020 рік найчастіше українці помирають від хвороб серцево-судинної системи (65% від усієї кількості смертей згідно з даними Держстату України).

Ішемічна хвороба серця, атеросклероз, інфаркти, серцеві напади — ось перелік тих захворювань, які вкорочують життя громадянам. Дієтологи лякають холестериновими бляшками, які з часом, від зловживання жирною їжею, закупорюють судини. А ендокринологи наголошують на необхідності щоденно вживати ненасичені жири. То хто з них правий? І який жир допоможе серцю та судинам?

«Поганий» та «хороший» холестерин: хто кого?

Почнемо з того, що зовсім позбавитись від холестерину нам не вдасться. Адже це жироподібна органічна речовина, яка утворюється під час обміну жирів. І понад 80% холестерину синтезує наша печінка, й лише 20% потрапляє в організм з їжею (за даними кардіологічного центру «Паритет»).

Навіщо нам взагалі потрібен холестерин? Він бере участь у синтезі жовчних кислот, гормонів, жиророзчинних вітамінів, функціонуванні нервової, імунної та репродуктивної систем організму. Нормальний показник рівня холестерину у крові здорової людини не повинен перевищувати 5 ммоль/л. Для людей з групи ризику цей показник — 4 ммоль/л.

То якщо холестерин — це природна речовина, яка синтезується нашим тілом, то чому він настільки страшний для судин? Справа у «поганому холестерині», точніше сказати, холестерині низької щільності, який переносить холестерин із печінки до стінок судин, відкладаючи його там у вигляді холестеринових бляшок. А «хороший» холестерин — це холестерин високої щільності, який навпаки, відбирає надлишок холестерину із внутрішніх органів, депонує його до печінки й виводить з організму через жовч і травну систему.

Спровокувати збільшення холестерину низької щільності може малорухливий спосіб життя, який зараз спостерігається практично у всіх працівників на дистанційному режимі, зловживання жирами тваринного походження і транс-жирами (сполуки, які утворюються внаслідок смаження у фритюрі чи на сковорідці на звичайній нерафінованій олії).

Вдаримо по «поганому холестерину» Омегою-9

Основними способами боротьби із поганим холестерином медики називають заняття спортом (особливо анаеробну активність (плавання, біг, катання на велосипеді, лижі, скандинавська ходьба), прийом статинів (ліків, які знижують холестерин) і вживання Омега -9 (комплексу ненасичених жирних кислот). У цьому полягає ефект кардіопротекції (захисту серця) середземноморської дієти, насиченої оливковою олією (джерело: Д.С. Шамшева, А.Р. Богданов. Кардиопротективные эффекты средиземноморской диеты: Креативная кардиология, 2014). Хоча дороговартісний іноземний продукт простіше замінити вітчизняним джерелом Омега-9 — високоолеїновою соняшниковою олією. Вона містить не менше 79% олеїнової кислоти (основи Омега-9), в той час, як оливкова — лише 70%.

На відміну від інших олій, високоолеїнова органічна соняшникова олія безпечна під час смаження, запікання. Адже олеїнова кислота при нагріванні утворює переважно цис-ізомери, які, потрапляючи до організму, зменшують вміст холестерину як у готовій страві, так і в кровоносній системі. Тобто при смаженні, запіканні на високоолеїновій соняшниковій олії не утворюються транс-жири. Значить можна в міру смакувати улюбленими стравами, наповнювати організм корисною Омега-9 оберігаючи серце і судини. Адже споживання 2 ст. л олії, багатої ненасиченими жирами, знижує ризик виникнення інфаркту на 40%.

Українська компанія UKROKIYA виготовляє високоолеїнову органічну соняшникову олію на Полтавщині, використовуючи сировину із кращих органічних господарств країни. Замовити високоолеїнову органічну соняшникову олію «Garna Organica» українського виробництва за два кліки можна в інтернет-магазині UKROLIYA SHOP. Тому споживайте вітчизняне та захищайте своє серце й судини від хвороб.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Оцените первым
(0 оценок)
Пока еще никто не оценил
Пока никто не рекомендует
Авторизируйтесь ,
чтобы оценить и порекомендовать

Комментарии