Онлайн-школа вже стала звичною формою навчання для українських школярів. І якщо раніше батьки скептично ставилися до такого формату, то численні карантини змусили переглянути свої погляди та знайти очевидні плюси навчання у школі онлайн. Завдяки стрімкому розвитку інформаційних технологій, викладання стає максимально інтерактивним. Сучасним дітям така подача знань ближча та інтуїтивно зрозуміла. Тепер школа онлайн стає добровільним рішенням та несе низку переваг. 

7 причин, чому варто вибрати навчання в школі онлайн

Сьогодні онлайн школа може бути організована для учнів з 1 по 11 класи. Перейти на цей формат навчання можна в будь-якому віці або спочатку піти в дистанційну школу, минаючи традиційну. Якими головними аргументами керуються сучасні батьки, обираючи онлайн?

Мінімум дискомфорту

Соціалізація школяра у новому колективі може відбуватися з деякими труднощами. І з цією проблемою дедалі частіше стикаються сучасні діти. Присутність гаджетів у житті дитини практично з народження робить його стриманішим в емоціях, замкненим при спілкуванні з однолітками. У традиційній школі такий учень довго звикає до колективу і нерідко це переростає в психологічну проблему.

Якщо дитина сором'язлива і погано йде на контакт з іншими дітьми, то школа онлайн допоможе здобувати освіту без зайвої уваги. Таким школярам простіше досягти успішних результатів у навчанні, сидячи вдома, ніж у класі. Очевидний плюс – немає ризику буллінгу з боку однокласників.

Завжди на зв'язку

Сімейні плани завжди орієнтувалися на графіка шкільних канікул. Будь-яка незапланована відсутність учня вимагала офіційних пояснень: надання довідок про хворобу або пояснювальний розпис від батьків. Сучасна школа онлайн в Україні дозволяє отримувати навчання з будь-якої точки світу. Головне – наявність персонального гаджета та можливості підключення до інтернету.

Що це дало учневі та його сім'ї:

  • більше можливостей для планування відпочинку та поїздок до інших країн;
  • святкування сімейних урочистостей, ювілеїв родичів без пропуску уроків;
  • школяр може продовжувати навчання у школі онлайн у період хвороби;
  • учень може навчатися, перебуваючи в іншому місті у бабусі та дідуся.

Зосередженість на навчанні

Класичне навчання наповнене частими шкільними заходами. Участь в урочистих лінійках, чергування, підготовки до конкурсів та концертів відволікають від головного завдання – здобуття знань. Всі ці організаційні моменти нерідко провокують необхідність учня надолужувати пропущене самостійно, чого не буває при дистанційному навчанні.

Повноцінна освіта

Юридично дистанційне навчання нічим не відрізняється від отримання знань у школі офлайн. Міністерством освіти вже затверджено норми дистанційного навчання та статус онлайн-шкіл. При вступі до ВНЗ немає жодної різниці, в якому форматі навчався учень. Онлайн школа з атестатом прирівнюється за своїми правами до традиційного навчального закладу. Тобто учень, який закінчив школу онлайн, отримує документи державного зразка.

Можливість вибору

Сфера освіти в Україні швидко розвивається. З'являється все більше приватних закладів, у тому числі онлайн-шкіл. Великий вибір на ринку дозволяє батькам віддати перевагу школі з певним ухилом або орієнтуватися на загальний рейтинг та успішність її учнів.

Самоосвіта

Практика свідчить, що дистанційне навчання стимулює школяра активніше шукати нову інформацію. Для нього формат отримання знань з електронних носіїв більш звичний. Такі учні швидше адаптуються до інтернету, нових технологій. У них краще самодисципліна.

Інновації

Діти, які навчаються онлайн, йдуть на крок попереду своїх однолітків з огляду на освоєння інформаційних технологій. Комп'ютеризація освіти та роботи неминучі. Тому очевидна перевага – це вміння зі шкільного періоду самостійно розбиратися з месенджерами, освітніми платформами і т.д.

Що це дає у перспективі:

  • можливість успішно здобувати вищу дистанційну освіту в багатьох ВНЗ світу;
  • вміння більш якісно та глибоко сприймати інформацію у такому форматі;
  • це відкриває шлях до самонавчання у більш дорослому віці – прагнення завжди підвищувати кваліфікацію на профкурсах, пов'язаних зі спеціальністю.

Навчально-освітній центр Planetaclub

Мінуси онлайн навчання

Звичайно ж, вони є. І можна назвати кілька очевидних проблем. Але є й рекомендації щодо їх вирішення.

Проблема 1. Відсутність соціалізації

Якщо школа онлайн допомагає сором'язливим і тихим діткам, то більш активні потребують постійного спілкування з однолітками. Але ж це не обов'язково має бути клас учнів. У вільний від навчання час можна відвідувати різноманітні творчі гуртки, спортивні секції. Чудове рішення – проведення канікул у дитячих таборах. Вони, до речі, теж можуть бути із освітнім ухилом. Сьогодні особливо популярними є мовні табори для дітей.

Проблема 2. Низька концентрація уваги

Коли під час уроків дитину не контролює педагог, то учень може відволікатися на інші справи, не слухати новий матеріал, не стежити за перебігом уроку. Ця ситуація має кілька варіантів вирішення:

  • організувати учневі запис уроків – матеріали можна переглянути будь-якої миті та закрити питання з пропущеною інформацією;
  • на робочому місці неслухняної дитини можна встановити онлайн-камеру та домовитися, що час від часу мама чи тато з роботи перевірятимуть, чи уважно вона займається на уроках;
  • більш детально розібратися з причиною зниженої концентрації уваги та поганою дитячою пам'яттю – можливо, неправильний режим створює хронічний недосип чи дитина потребує поповнення дефіцитів Омеги-3, вітаміну Д.

Проблема 3. Занадто багато гаджетів

Батьки, які відмовляються від школи онлайн, мотивують це необхідністю тривалого сидіння біля комп'ютера. Але думка досить хибна. Діти, які ходять до школи, користуються телефоном на перервах, а потім удома до пізнього вечора. Тому навчання в онлайн-школі потрібно розглядати як робочий режим, а у вільний від навчання час правильно дозувати контакт дитини з телефоном, телевізором.

У цьому випадку важливо, щоб батьки допомогли скласти ефективний тайм-менеджмент учня та підказали більш корисні варіанти дозвілля, ніж комп'ютерні ігри. Те, як часто дитина контактуватиме з гаджетом, безпосередньо залежить від графіка життя самої сім'ї.

Знову ж таки, школяр може спілкуватися з друзями не лише в месенджерах. Наполягайте, щоб він виходив надвір. Це корисно для здоров'я, і покращує комунікативні здібності дитини.

Звертайтеся до онлайн школи з живими уроками Planetaclub за посиланням вище і навчайтеся із задоволенням.