Неважливо, переїжджають українці в Америку за власним бажанням, чи їх змушують це зробити обставини, та алгоритм дій майже у всіх однаковий. Це, в першу чергу, пошук житла та роботи. Оренда житла в США достатньо дорога, але якщо у вас є робота в Нью-Джерсі, для працюючої людини це не є проблемою. Тому мігранти намагаються почати працювати у перші ж тижні після переїзду.

Дехто починає займатися питанням працевлаштування ще в Україні, продивляється вакансії на дошках оголошень, проходить співбесіду онлайн та отримує всі необхідні документи. Хтось взагалі переїжджає через те, що його/її запросили на певну посаду. Але, більшість все ж починає пошук роботи вже після переїзду.

 

Яку роботу обирають українці в Нью-Джерсі?

 

Процес працевлаштування в США для мігрантів довший та складніший ніж для громадян країни. Якщо на одну й ту ж посаду претендують американець й іммігрант, то роботодавець надаватиме перевагу першому. До того ж мігранти повинні відкрити робочу візу, отримати дозвіл на роботу, надати додаткові документи за запитом роботодавця. І всі ці дії потребують часу та грошей.

Але робота для українців в Нью-Джерсі чи інших населених пунктах Америки є, і знайти її можна швидше, якщо знати, де шукати. Є спеціальний сайт з оголошеннями, який орієнтований на мігрантів з України. Це Ukrainian USA and Canada, де розміщені пропозиції не лише щодо роботи. Є розділ для пошуку житла, а також різноманітних послуг. Більшість оголошень – україномовні, а тому скористатися сайтом зможе навіть людина, яка погано володіє англійською. Тож яких спеціалістів шукають роботодавці Нью-Джерсі? Найбільше вакансій можна знайти в наступних сферах:

 

  1. Готельно-ресторанний напрямок. Дуже часто потрібні кухарі та офіціанти. Також шукають покоївок та адміністраторів. Але одна з основних вимог в більшості пропозицій – англійська як мінімум на розмовному рівні. Для кухаря бажано мати досвід роботи в кафе і ресторанах.
  2. Фотографування. Є попит на фотографів у студії для проведення приватних фотозйомок (сімейні, love-stories, дитячі). Також потрібні помічники фотографа, а іноді фотокореспонденти для роботи в журналах чи газетах.
  3. Робота на складі. Найбільше потрібні різноробочі. Влаштуватися може будь-хто, навіть людина, яка не знає англійську. Але нерідко шукають пакувальників та кур’єрів для доставки товарів зі складу.
  4. Перевезення. Вакансії для водіїв на траки завжди є у великій кількості. Але працювати ви зможете лише за наявності посвідчення водія американського зразка та категорії CDL. З роботою особистим водієм на легковому авто простіше – додаткову категорію отримувати не потрібно. Та таких вакансій значно менше.
  5. Догляд. Найчастіше потрібні няні для дітей або доглядальниці для літніх людей. Якщо родина україномовна, то влаштуватися може будь-хто, головне – вміти знаходити спільну мову з підопічними та старанно виконувати свої обов’язки. Іноді шукають спеціаліста з медичною освітою або досвідом роботи медсестрою для догляду за хворим родичем.
  6. Будівництво. В даній сфері оголошень не менше, ніж в розділі з пошуку водіїв. Потрібні як універсальні будівельники, так і ті, хто спеціалізується на певних видах будівельних робіт. Наприклад, маляри, плиточники, столяри, електрики, сантехніки.
  7. Краса та здоров’я. Мабуть, це та сфера, де кількість клієнтів тільки збільшується, а тому відкривається все більше салонів краси, спортзалів і фітнес-студій. Тому оголошення щодо пошуку перукарів, майстрів манікюру/педикюру, візажистів, бровістів, тренерів є не лише у Нью-Джерсі, а й в усіх інших містах.
  8. Ремонт авто. В Америці у кожній родині є як мінімум один автомобіль, а то й більше. Тому СТО ніколи не залишаються без роботи, особливо якщо там працюють хороші спеціалісти. Автомеханіки з України зазвичай дуже вмілі, а отже, їм не важко знайти роботу в даній сфері.

 

Робота в Нью-Джерсі для українців без знання мови знайдеться, але для людини з розмовним рівнем англійської буде набагато більше варіантів. Якщо у вас також є вища освіта і досвід роботи за професією, то ви можете спробувати влаштуватися на фахову роботу, яка буде приносити вам більш високий дохід і дасть можливість кар’єрного зростання.

 

На що звернути увагу перед тим, як укласти трудовий договір з роботодавцем?

 

Ви можете зайнятися пошуком роботи самостійно. Для цього продивляйтеся місцеві газети, переглядайте пропозиції на дошках оголошень в інтернеті, спілкуйтеся з друзями та знайомими, розсилайте резюме в компанії, розміщуйте свої оголошення щодо пошуку роботи. Варіантів тут багато, але вони потребують часу та зусиль. Є й інший варіант – звернутися до рекрутингового агентства. Вам швидко підберуть роботу за заданими параметрами, допоможуть скласти якісне резюме і порадять, як себе поводити на співбесіді, щоб сподобатись роботодавцю. Але все це коштуватиме вам грошей.

Коли ви тим чи іншим способом знайдете підходящу вакансію або декілька, то не поспішайте з підписанням трудового договору. Для початку уважно прочитайте вимоги до кандидата, які будуть вказані в оголошенні. Потім зв’яжіться з роботодавцем і задайте йому уточнюючі питання щодо роботи. Ось ще декілька порад, які допоможуть вам на етапі вибору:

 

  • Не розсилайте лише саме резюме – доповнюйте його супровідним листом. Такі варіанти більше подобаються роботодавцям, і вони частіше помічають саме таких кандидатів.
  • Ваш рівень англійської недостатньо високий? Тоді запишіться на курси й намагайтеся більше спілкуватися з американцями.
  • Якщо ви вирішили працювати водієм, але маєте лише українські права, вам потрібно пройти курси та отримати посвідчення водія американського зразка. Просто взяти та замінити один документ на інший не можна.
  • Уточнюйте у роботодавця умови роботи до підписання трудового договору. Це кількість робочих годин на тиждень, заробітна плата, обов’язки. Щоб не вийшло так, що у вас, наприклад, неповна зайнятість, а ви працюєте 39 годин на тиждень. Це лише на годину менше, ніж стандартний робочий тиждень, але при цьому у вас не буде ніяких трудових пільг. Це актуально для всіх штатів, будь то робота в Нью-Джерсі чи десь в іншому місці.
  • Остерігайтесь шахраїв та не надавайте свої персональні дані на етапі запрошення на співбесіду. Ваші документи знадобляться лише в момент укладання трудового договору.
  • Починайте збирати необхідні документи, коли ще шукаєте роботу. Це допоможе зекономити час та швидше почати працювати.

 

Дотримуючись цих простих порад, ви не лише уникнете багатьох проблем, а й зробите процес працевлаштування максимально швидким та зручним для себе. Для пошуку цікавих вакансій заходьте на сайт Ukrainian USA and Canada, обирайте потрібну категорію чи підкатегорію та починайте пошук. Для більшої зручності сортуйте пропозиції за містами. Якщо будете наполегливими, то неодмінно знайдете саме ту роботу, яка буде приносити вам не лише гроші, а й задоволення. Також можливо, вас зацікавить вакансія у тій сфері, яку ви ніколи не розглядали, і ви вирішите спробувати щось нове.