Журнал NV вперше представив список найбагатших українців "Діамантову тридцятку", замінивши звичайну "Золоту сотню". Оцінка статків цих особистостей у воєнний час вимагала складних методів. NV користувалося сервісом YouControl та аналізом R&D центру для оцінки активів, враховуючи воєнні ризики та втрати активів.

Найзаможніші люди країни у 2023 році

Серед топ-30 українців, лідером за 17 років залишається Рінат Ахметов. На 12 місці опинився представник космічної галузі — Макс Поляков.

Що Ми Знаємо Про Макса Полякова?

Макс Поляков — міжнародний підприємець у галузі космічних технологій та IT, філантроп і доктор економічних наук. Він є засновником низки компаній EOS Data Analytics, Firefly Aerospace, інвестиційного фонду Noosphere Venture Partners, а також низки успішних стартапів.

Його потужний внесок у сферу космічних технологій почався зі створення Firefly Aerospace (США), компанії, яка працює над розробкою та створенням ракетних систем для запуску супутників у космос. Firefly Aerospace стала важливим учасником світового космічного ринку та отримала контракти на запуск супутників у космос, включаючи спеціальні місії для NASA.

Крім цього, Поляков відомий своєю активною участю у філантропії. Він підтримує благодійність та соціальні проєкти, а під час повномасштабної війни передав благодійному фонду "ТАПС-Україна" значну суму коштів та підтримав проєкт "Армія дронів".

Міжнародний підприємець Макс Поляков

Максим Поляков — активно займається розробкою новаторських рішень у сфері космосу. Цього року його компанія EOS Data Analytics запустила супутник EOS SAT-1, який призначений для моніторингу сільськогосподарських угідь та лісів. Протягом наступних років, у планах створити перше у світі аграрне сузір'я супутників, що складатиметься з 7 апаратів на орбіті.

Вернадський, Космос, Війна

Розроблена Володимиром Вернадським теорія ноосфери передбачає третій етап розвитку людства, реалізований у розумі та науковій думці. Вчений вважав знання рушійною силою прогресу і передбачив, що розвиток ноосфери приведе людей у космос як наступний етап еволюції. У 21 столітті міжнародний космічний підприємець Макс Поляков, який родом з України, дотримується цієї ідеї та вважає космос наступним рубежем, який людство має досліджувати та отримувати від нього користь.

Тому, коли Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, він побачив купу можливостей від використання космічних технологій у боротьбі проти країни-агресорки. Космічний підприємець і меценат ініціював кілька ініціатив, пов’язаних з космосом, які допомагають українцям рятувати життя зараз та нададуть можливості для відновлення країни після Перемоги.

У перші дні після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Максим Поляков та EOSDA закликали усі космічні компанії, які мають можливості спостереження Землі, надати Україні супутникові знімки. А у травні 2022 року стало відомо, що EOSDA уклала угоду з GEOSAT 2, компанією, що займається спостереженням за Землею. Згідно з угодою, Україна отримала контроль над мультиспектральним оптичним супутником GEOSAT 2. Цей супутник надає дані з високою роздільною здатністю, раніше недоступні для країни. Завдяки цьому, українська космічна розвідка отримала актуальні супутникові дані та аналітику задля наближення нашої перемоги.