Інструкцій про те, які речі потрібні українській армії, написано чимало. Але багато людей з найкращими та найщирішими намірами до сих пір працюють за принципом «не те, що потрібно, але краще, ніж нічого». Спеціалісти мережі магазинів тактичного спорядження Strikeshop, що діє у Дніпрі, поділилися порадами щодо того, що точно не потрібно купувати в бойові частини, якщо на це немає запита від самих солдатів чи командування.

Що краще не купувати, якщо ви вирішили допомогти армії?

  • Дешеві китайські ліхтарики на зброю. Якщо налобні ліхтарі навіть найдешевшої категорії можуть знадобитися в бліндажах, то тактичні моделі за менш ніж 500 гривень точно не стануть у нагоді. Вони не світять на потрібну відстань, не можуть засліпити ворога, працюють від батарейок (які в зоні бойових дій дефіцит), не мають вологозахисту та швидко сідають. Радимо купувати щонайменше акумуляторні ліхтарі, потужністю близько 1000 лм з кількома режимами роботи.
  • Саморобні бронепластини, що не мають сертифікату, і їх захист базується тільки на заявах виробника про «відстріл». В 90% випадків броня кустарного виробництва не дає навіть мінімального захисту від куль. Дуже поширені в перші місяці війни пластини з автомобільних ресор, які волонтери передавали в ТРО та ЗСУ, не витримали відстрілу навіть звичайною кулею 5,45 мм. Тож запам`ятаймо – купувати неліцензовані бронепластини не треба. В кращому випадку вони будуть просто лежати на складі, а в гіршому – дадуть бійцеві хибне відчуття захищеності.

  • Оптичні та коліматорні приціли для пневматики. Вони виглядають як цілком бойові і можуть навіть нести всі необхідні маркування. Але приціли для пневматики (зокрема, страйкбольні) не розраховані на віддачу бойової зброї, нагрів, тривале перебування у вологому середовищі тощо. В кращому випадку, така покупка прослужить не довго, а в гіршому – стане причиною невлучання в ціль. Що на війні може закінчитися фатально для стрільця.
  • Тюнінг-комплекти на зброю. Якщо ви не спеціаліст – краще оминіть тюнінг зброї. На жаль, нині український ринок переповнений продукцією низької якості. Відомі випадки, коли пластикова неякісна тактична цівка на автоматі під час бою плавилася та стікала на руки солдату. Волонтерам краще забути про RIS-планки з пластику, тактичні руків`я та інші ергономічні доповнення штатної зброї. Якщо замовлення від військових таки надійшло – зверніться до професіоналів. Вам допоможуть у спеціалізованих зброярських магазинах, тих, хто багато років працює у мілітарній тематиці (наприклад, тут).
  • Форма з бавовни чи трикотажні речі (окрім футболок). Бавовняне полотно, хоча й приємне до тіла, не витримує великих навантажень польового побуту військових. Ця тканина швидко зношується, довго сохне, легко рветься та псується. Для військової форми на передовій потрібна сумішева тканина з значною долею поліестеру (щонайменше 20%), який надає їй потрібної міцності. Гарним вибором буде форма із тканини rip-stop.
  • Саморобні бронежилети без демпферної подушки та дихаючої сіточки (особливо актуально влітку). Носити годинами, а то й днями жилет вагою в 6-14 кг і без того важко. Влітку, якщо тканина в місці дотику з тілом не дихає, носіння ЗІЗ взагалі перетворюється на тортури. Взагалі, зробити висновок про якість бронежилету також можна і по його посадці. Якісна річ закриває торс до яремної западини під шиєю.

Якщо вам потрібна компетентна допомога при закупці спорядження, одягу для військових, завітайте в магазини мережі Strikeshop, що розташовані в Дніпрі, Львові, Івано-Франківську та Коломиї. Тут ви зможете придбати все необхідне для діючих військових частин, цивільних тренувань та тренінгів з тактики бою (включаючи тренувальну страйкбольну зброю, імітаційні гранати). Strikeshop – офіційний представник в Україні торгових марок Wisport, Specna Arms, Armored Claw та інших європейських виробників тактичного спорядження та одягу.