Що може бути приємнішим, ніж відпочинок у спекотний день біля води. Все більше і більше українських сімей обирають активний відпочинок. Останнім часом особливою популярністю користуються прогулянки на байдарках, каное та каяках.   

Зазвичай організатори таких водних походів пропонують необхідне спорядження в оренду. Це звичайно дуже зручно для новачків аби тих, хто відпочиває з байдарками чи каное раз-два за сезон. Проте активним учасникам водних походів краще буде каяк купити власний. Проте перш ніж купувати той чи інший каяк слід визначити, для яких цілей він буде потрібен. Також слід враховувати і інші параметри – зріст, вага, рівень підготовки та досвід володіння каяком та інші. В противному випадку відпочинок на неправильно підібраному каяку може перетворитися на суцільні муки. Наприклад, новачки-каякери найчастіше здійснюють одну з найпоширеніших помилок, купуючи короткі каяки. Такі човни зручно транспортувати та зберігати, проте не підходять для людей, які не мають достатнього досвіду в управлінні.

На сучасному ринку найбільш поширеними є дві категорії каяків:

  • sit-In – в такому човні весляр сидить всередині каяку;
  • sit-on-top – весляр сидить зверху. Цей тип з’явився відносно недавно, проте все завоював неабияку популярність.

Які бувають каяки за конструкцією та матеріалами

Каркасні чи розбірні каяки чи каное складаються с металевого чи дерев’яного каркасу, на який натягують  спеціальну «шкіру». Головними перевагами таких човнів є компактне зберігання та перевезення. Проте збирання та підготовка розбірного каяку потребує достатньо часу та наявність вмінь. До того ж часті збирання/розбирання можуть привести до деформації каяку. Такі човні не пристосовані до використання у гірких річках, гострі камені можуть пошкодити оболонку каяку;

Надувні каяки – схожі за принципом експлуатації на надувні човні, проте вони довше та вуже. Такі човні мають велику вантажопідйомність. Їх легко транспортувати та зберігати.

Серед головних недоліків надувних каяків можна назвати відсутність каркасу жорсткості. Під час їх експлуатації це призводить до задирання носу і корми і як слідство, погіршення ходових якостей човна. Також надувні каяки мають недовгий термін служби, схильні до порізів та проколів.

Каяки з жорстким корпусом чи неразборні мають монолітний корпус, що може бути виготовлений з склопластика, поліетилену, поліестеру, кевлар-карбонового волокна чи інших матеріалів. Такі човни вирізняються високими ходовими якостями та вміщають велику кількість вантажу, що потрібен у поході. Нерозбірні каяки вважаються лідерами серед усіх подібних човнів.