ПідшипникиПідшипник в тому вигляді, який він має на сьогоднішній день, був розроблений в кінці 19 століття.  Спочатку його виготовляли вручну.  Сьогодні підшипники є найпоширенішою деталлю механізмів, оскільки вони спрощують обертання і сприяють зниженню тертя.

Підшипники виконують дві ключові функції:

  1. Передають рух, тобто  підтримують і направляють деталі, що обертаються відносно один одного
  2. Передають зусилля

Підшипники кочення і підшипники ковзання

У підшипниках ковзання вісь і підшипник здійснюють рух в протилежних один одному напрямках по ковзної поверхні.  У підшипниках кочення, навпаки, зовнішнє і внутрішнє кільця рухаються назустріч один одному і поділяються тілами кочення.  У такій конструкції виникає значно менше тертя, ніж в підшипниках ковзання, купити необходиый підшипник можна на сайті vpk-podshipnik.com.ua.

Підшипники можуть сприймати навантаження в радіальному (поперек осі вала) напрямку, в осьовому (уздовж осі вала) напрямку, а також комбінацію радіальних і осьових навантажень, що характерно для багатьох типів підшипників. Це можуть бути як кулькові, так і роликові підшипники.  Вибір конструкції залежить від області та умов застосування.

Підшипники зазвичай складаються з наступних деталей:

  • Два кільця або диск з доріжками кочення
  • Тіла кочення в формі кульок або роликів
  • Сепаратор, який розділяє тіла кочення і направляє їх

Тіла кочення

Тіла кочення можуть мати форму кульок, роликів, конусів, сфер або голок.  Зазвичай вони виготовляються зі спеціальної високоочищеної хромованою стали.  Також застосовуються і такі спеціальні матеріали, як кераміка і полімери.

Тіла кочення рухаються по сформованим особливим чином доріжкам кочення в кільцях або дисках, при цьому розділяючись і прямуючи сепаратором.