Аудит бухгалтерської звітності — це перевірка незалежною аудиторською організацією процедур господарсько-бухгалтерських операцій підприємства з метою формування думки про точність бухгалтерської звітності. Хочете замовити Аудит бухгалтерської звітності підприємств у Києві та Дніпропетровську, тоді переходьте за посиланням http://audit-invest.com.ua/ua/audit, де ви познайомитеся з усіма перевагами його проведення.

Аудит бухгалтерської звітності

Инициативный (добровільний) аудит — це перевірка, яка ініціюється самим економічним суб'єктом, його засновниками або керівництвом. Зазвичай це трапляється, коли:

керівництво хоче переконатися, що з організацією і веденням бухобліку все добре в компанії;

власникам щось не подобається в діяльності фірми, і вони хочуть перевірити, як саме керівництво, так і бухгалтерську службу;

перед прийдешніми змінами в організаційній структурі компанії, наприклад, злиттям з іншим суб'єктом;

напередодні підготовки річного звіту;

при зміні головного бухгалтера (на такій перевірці може наполягти новий головбух, щоб бути впевненим, що бере чисту бухгалтерію, адже якщо податкова інспекція виявить порушення в минулому, то за це вже відповідатиме новий глава служби).

Обов'язковий аудит — це щорічна аудиторська перевірка організації в плані ведення бухобліку та фінансової звітності.

Існує великий перелік господарюючих суб'єктів, для яких така перевірка обов'язкова.

Обсяг перевірених документів

Суцільна перевірка: проглядаються всі первинні бухгалтерські матеріали. Це справа дуже затратна по часу, зусиль аудиторів і вартості їх послуг.

Вибіркова перевірка: розраховується ймовірність виявлення помилки, якщо перевіряти не все підряд, а тільки частину, визначена розрахунком. Вибірка робиться випадковим чином. Звичайно, є ймовірність, що документи з помилками залишаться поза полем зору перевіряючого, тоді, швидше за все, вибірка для перевірки була сформована неправильно.

Зовнішній аудит - це перевірка незалежними аудиторськими фірмами.

Внутрішній аудит проводиться співробітниками самої компанії. Перевіряються специфічні сфери діяльності підприємства, наприклад, робота ресторану в готелі. Служба аудиту готелю щоранку звіряє виписані офіціантами клієнтам чеки з реально зданої касирами виручкою. Цей аудит чисто внутрішній. Він потрібен тільки самої компанії.

Проведення аудиту

Перед перевіркою або в самому її початку аудитор може запитати у керівництва компанії лист із запевненням, що інвентаризація товарно-матеріальних активів і каси проведена, непрямі витрати розподілені, рахунки, що підлягають закриттю, закриті і т. д.