"Помер путін": кому вигідні чутки про смерть кривавого лідера

26 жовтня російський анонімний Telegram-канал «Генерал СЗР» з посиланням на російського політичного аналітика В. Солов'я оголосив, що 22 жовтня о 20 годині 42 хвилині путін нібито помер у резиденції на Валдаї.

Редакція 056 розглянула кому вигідні ці чутки про смерть путіна. 

Варто зауважити, що це далеко не перше повідомлення про смерть путіна – раніше був цілий шквал чуток про його тяжкі хвороби та низка конспірологічних теорій, що нібито справжній президент росії вже давно помер, а його місце посідає один з двійників. На цьому тлі користувачі соцмереж, особливо українці, у чергову смерть путіна не повірили, проте активно жартують на цю тему, створивши ряд мемів та фотожаб про двійників і могилу путіна.   

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України розповіли, що ж може стояти за черговою хвилею чуток про негаразди зі здоров'ям путіна?

По-перше, найімовірніше – це чергова інформаційно-психологічна спецоперація російських політтехнологів напередодні виборів президента. Адже «культ сильного лідера» завжди домінував у російському суспільстві й будь-які чутки про його хворобу змушують росіян сприймати диктатора «кульгавою качкою», яка ось-ось перестане тримати вертикаль російської влади. І хоча кремлівські політологи впевнені, що за допомогою масових фальсифікацій путін залишиться президентом, сфальшовані відсотки будуть настільки неправдоподібними, що росіяни остаточно перестануть довіряти владі – тому путінська команда зараз активно працює над збільшенням його рейтингу. Мета ІПсО – переконати росіян, що вкиди про «смерть путіна» абсурдні. Кремлівські пропагандисти розраховують, що чисельність подібних фейків з подальшим спростуванням відвернуть більшість росіян від «марень» про смерть і двійників російського президента, та переконають у тому, що насправді міцний стан здоров’я дозволяє путіну й надалі керувати росією на посаді президента. Характерно, що протягом декількох діб повідомлення про нібито смерть президента рф активно розганяли саме російські пабліки, а офіційні російські ЗМІ зовсім не коментували й не спростовували чутки, і тільки зараз прессекретар д. пєсков назвав їх «абсурдними». 

По-друге, міфологізація «хвороби путіна» може бути інформаційною кампанією Заходу, мета якої довести, що путін не вічний і з його смертю нестійка конструкція кремлівської влади може в один момент зруйнуватися. Таким чином Захід намагається згуртувати внутрішню кремлівську опозицію діючій владі, яка спроможна запустити певні переворотні процеси в самій росії. До речі, інформаційний «проєкт» про хворобу і смерть путіна було запущено 5 років тому і він активно відпрацьовується всередині росії. Саме тому західні ЗМІ популяризують інформацію про значні проблеми у путіна зі здоров'ям і про те, що в офіційних зустрічах (зокрема, в Пекіні) його підмінюють численні двійники. Тож, імовірно, що поява чергового вкиду – це продовження цієї інформаційної кампанії.  

По-третє, може бути й таке, що в найближчому оточенні путіна панікують щодо його дієздатності та своєї подальшої долі. Якщо проблеми зі здоров’ям путіна насправді мають місце, за поширенням чуток щодо його швидкої смерті, ймовірно, стоять «вежі кремля» – групи впливу кадирова, патрушева-старшого, кирієнка, мішустіна, собяніна та інших, що вже розпочали боротьбу за владу в постпутінський період. Недарма, за даними колишнього члена резидентури кдб срср у Вашингтоні Ю. Швеця, Telegram-канал «Генерал СЗР» та В. Соловей виступають у ролі джерел проведення активних заходів фсб рф (т.зв. групи патрушева), а вся інсайдерська інформація про здоров’я путіна, якою ділиться Соловей, готується на Луб'янці. При цьому Соловей активно розповсюджував ідею кандидатури патрушева-молодшого (сина секретаря рб рф м. патрушева) як найвірогіднішого наступника путіна.  

По-четверте, не варто відкидати версію, що за черговим вкидом стоїть федеральна служба охорони президента рф, яка періодично за погодженням з путіним вкидає фейки про нібито його смерть або важкі хвороби, щоб виявити тих, хто насправді в оточенні диктатора має наміри усунути його від влади. Тож, ймовірними здаються чутки, що путін активно займається очищенням старої та створенням нової владної команди.

Очевидно, що які б версії не виявилися дійсними, Україні та Заходу не треба жити в ілюзіях, що якщо з путіним щось трапиться, це відразу призведе до закінчення війни в Україні та зміни зовнішньоекономічного курсу росії. Навіть у разі приходу до влади в кремлі опозиційних сил, перехідний період перетворення країни на демократичні рейки може затягнутися. А якщо крісло очільника кремля захоплять прихильники колишнього агресивного курсу, продовження війни стане їхнім гарантом перебування при владі.

Отже, хоча усунення путіна мало б певний позитивний ефект для України і запустило процеси деструкції нинішньої російської влади, поки Україна не досягне перемоги на полі бою, росія залишатиметься смертельно небезпечною загрозою.

Що про це думають в Україні 

В ефірі телемарафону секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов розповів, що такі чутки - це спецоперація Кремля, який готує передвиборчу кампанію путіна. Також Данілов нагадав, що у березні 2024-го на росії будуть вибори, на яких диктатор очікувано "переможе".

"Зараз за технологіями, які вони розробляють у такий спосіб - звертають увагу на нього, потім як Христос воскрес, так і у них путінмає воскреснути і повинен розпочинати тур по всій росії", - сказав Данілов.

Секретар РНБО наголосив, що рано чи пізно Путін помре. Також він додав, що такий процес незабаром відбудеться. 

В ГУР України також прокоментували можливу смерть путіна. Представник розвідки Андрій Юсов каже, що робитися це може для того, аби подивитися на реакцію, зокрема, громадян росії.