Цього вечора запрошуємо вас на емоційний концерт класичної музики!

У програмі:

  • Вольфганг Амадей МОЦАРТ. Увертюра до опери “Чарівна флейта”
  • Вольфганг Амадей МОЦАРТ. Симфонія n. 37, соль мажор
  • Людвіг ван БЕТХОВЕН. Потрійний концерт для скрипки, віолончелі і фортепіано з оркестром, до мажор

Виконавці:

  • Академічний симфонічний оркестр Дніпропетровської філармонії
  • Диригент – Дмитро ЛОГВИН, народний артист України

Солісти:

  • Назарій ПИЛАТЮК (скрипка, м. Львів), заслужений артист України
  • Дмитро НІКОЛАЄВ (віолончель, м. Львів), лауреат міжнародних конкурсів
  • Йожеф ЕРМІНЬ (фортепіано, м. Львів), народний артист України

Тривалість концерту: 1 год. 30 хв.

Арифметична цікавинка в нашій програмі:

1 – 2 – 3

1) Увертюра до опери “Чарівна флейта”, звичайно ж, лише одна сторінка цього розкішного шедевра. Зате яка! Музика про урочисту велич світлого царства мудрості!

2) Виявляється, у симфонії n. 37 – два автори! До симфонії Йоганна Міхаеля Гайдна (це молодший брат славетного Йозефа Гайдна) (а симфонія складалася з трьох частин). Моцарт дописав ще одну частину і виконав симфонію в тому ж році. Так і виникла помилка в атрибуції.

3) Потрійний концерт – рідкість в історії жанру. І саме Концерт Бетховена – найвідоміший. Потрійний концерт – виклик для будь-якого диригента. З однієї сторони оркестр як “сукупна особистість”, з другої – три соліста, три індивідуальності.

Один з перших біографів Бетховена стверджував, що партія фортепіано в концерті (ефектна, але трішечки меньше складна в порівнянні з партіями скрипки і віолончелі) написана для 14-літнього учня композитора ерцгерцога Рудольфа Габсбурга, в майбутньому – єпископа і кардинала.

Назарій ПИЛАТЮК – скрипаль, педагог, заслужений артист України, Герой України, лауреат міжнародних конкурсів. Соліст-інструменталіст вищої категорії Національного будинку органної та камерної музики України, шевченківський лауреат. Веде насичену концертно-гастрольну діяльність в Україні, Польщі, Австрії, Німеччині, Угорщині, Швеції, Фінляндії, США.

Виступав із Національним шведським симфонічним оркестром радіо і телебачення, Національним симфонічним оркестром України, «Київськими солістами», «Віртуозами Львова», Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії ім. С. Людкевича, камерним оркестром «Академія» Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка.

Композитор Мирослав Скорик присвятив Назарію Пилатюку Концерт № 7 для скрипки та симфонічного оркестру, який у 2014 році був записаний студією (NAXOS) у супроводі Національного одеського симфонічного оркестру під орудою всесвітньо відомого диригента Ерла Хобарта.

Виконавський стиль Назарія Пилатюка вирізняється блискучою віртуозністю, яка природно поєднується з натхненним поетичним мисленням та індивідуально-неповторним, образно-емоційним чуттям.

Дмитро НІКОЛАЄВ – віолончеліст, лауреат міжнародних конкурсів. Навчався у Львівській національній музичній академії, де здобув ступінь магістра, та в університеті Тромсе на курсах камерної музики. Працював в Holland America Line й в ІНСО – Львів. Зараз працює у Львівській національній філармонії та є членом фортепіанного квінтету LCS K&K Philharmonic. Нагороди: премія фестивалю Європейських музичних академій, 2012 р. (Польща), премія конкурсу камерної музики імені Ковжуна (Одеса). Брав участь в міжнародному музичному фестивалі «Музика в старому Кракові» (Польща), міжнародному фестивалі Zeister Musikdagen. (Нідерланди), міжнародному музичний фестиваль «Контрасти» і Львові та міжнародному музичному фестивалі «Віртуози» у Львіві.

Йожеф ЕРМІНЬ – видатний піаніст, народний артист України, заслужений артист України, педагог, професор. Як соліст, камераліст та акомпаніатор охоплює репертуаром музику від бароко до сучасності. Виступав в Україні, Польщі, Німеччині, Швейцарії, Бельгії, США і Канаді, брав участь у численних радіо- та телевізійних записах. Останнім часом все більше зосереджується на інтерпретації музики ХХ століття. Лауреат премії ім. Ревуцького за пропагування сучасної музики в Україні (1993), премії С. Людкевича. Музикант бере участь у численних проєктах у Польщі. Серед них престижні фестивалі: «Варшавська осінь», «Варшавські музичні зустрічі», «Музика в старому Кракові», Фестиваль краківських композиторів, Фестиваль Лютославського і Фестиваль Нікодимовича в Любліні. Його запис «Курпівських пісень» Кароля Шимановського для сопрано і фортепіано, здійснений спільно з Ольгою Пасічник для студії Musicon, отримав фонографічну нагороду «Фридерик 97» у номінації сольної музики.