Навесні минулого року в арт-центрі Я Галерея було вперше представлено персональний проект Андрія Сагайдаковського - ретроспективу Щоденник, що зібрала найкращі твори автора останніх двадцяти п'яти років. В інтимному діалозі між художником і речами, які його оточують, народжується Фрагмент інтер'єру - проект, що включає абсолютно нові роботи, створені протягом останнього року. За словами Сагайдаковскього, назва проекту - "більш абстрактна, ніж буквальна", бо інтер'єром у внутрішньому світі митця може стати будь-яка річ, що захоплює, вражає чи дратує.

Про проект:

Добровільний ув’язнений власної майстерні, Андрій Сагайдаковський рідко полишає затишний Львів, дедалі більше заглиблюючись у дослідження деталей буденного існування. Видобуваючи філософські істини з простих і банальних речей, він занотовує їх на старих килимках, що мають здатність трансформувати будь-який простір, у якому опиняються, на інтелектуальний лабіринт. Кожна робота художника перебуває в оточенні власного смислового поля, процес розшифрування якого, як правило, закінчується аксіоматичною формулою – «Це є...», а решту додумайте самі.
Йдучи за логікою трьох крапок, рано чи пізно натрапляємо на знак запитання. Який із усіх можливих світів є предметом найбільшого захоплення Андрія Сагайдаковського? В інтимному діалозі між художником і речами, які його оточують, народжується Фрагмент інтер’єру – проект-узагальнення, демонстрація об’єктів із внутрішнього світу митця, що випадково опинилися в полі зору й застигли в анонімних образах.
Фіксація окремих моментів дійсності нагадує сцену з експериментального кіно, де очевидні речі, опинившись у фокусі кінокамери, виявляють інший бік реальності. 
Обіцянка щастя перекреслюється і розчиняється в порожнечі умовного пейзажу. У тавтологічному нагнітанні «ситуації» перешкода вузької спідниці перетворюється на складну життєву дилему.
Зі «зворотної часової перспективи» реальність піддається деконструкції в роботі «Доктор Тюльп». Звертаючись до сюжету картини Рембрандта «Урок анатомії доктора Тюльпа», художник розкладає назву твору на частини, начебто зображаючи й «препаруючи» самого Тюльпа – амстердамського хірурга й анатома XVII ст., який повернув до медичної етики принцип Гіппократа «Aliis inserviendo consumor» («У служінні іншим згасаю сам»). 
За словами Сагайдаковського, назва проекту – «більш абстрактна, ніж буквальна». У визначення інтер’єру потрапляє все, що хвилює художника – буденні предмети й онтологічні метафори, між якими, за допомогою тексту, встановлюється знак рівності. Обмежений простір полотна чи картини, кімната майстерні, частина тіла, епізод із власної чи колективної пам’яті – все це стає приводом замислитись над власною екзистенцією – «тут-буттям» (М. Гайдеггер), що є справжнім і єдино вартим способом існувати у світі. Буттям, що повертається до художника у моменти зосередженого спостереження за життям – таким, «яким воно є».
Олена Єгорушкіна

Про автора:

Андрій Сагайдаковський народився 1957 року, живе та працює у Львові.
У 1979 році закінчив архітектурний факультет Львівського політехнічного інституту. Своїми учителями художник вважає Карла Звіринського та Романа Селдьского – легенду львівського артистичного середовища, учня Фернана Леже. 
Автор і учасник багатьох персональних і міжнародних проектів, серед яких «Степи Європи» у варшавському ЦСМ «Замок Уяздовський» (1993), «Ідентичність та різномаїття» у паризькому Центрі «Пасаж де Рец» (1999) , «Документа» у Регенсбурзі (2003), РеАнімація у Львівській галереї мистецтв (2007), «Нова українська хвиля» у Національному художньому музеї (2009), «Якщо» у Пермському музеї сучасного мистецтва (2010), та інші. У 2012 році Андрій Сагайдаковський став лауреатом премії Першої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва ARSENALE АWARDS 2012 у номінації Відкриття ARSENALE 2012. 
З моменту відкриття арт-центру Я Галерея у Києві, Сагайдаковський щороку презентує персональні виставки – «Цитата», «Перспектива пейзажу», «Щасливе життя», «Портрет відомого художника», «Розмови», а також бере участь у групових проектах арт-центру. У 2011 році відбулась перша ретроспективна виставка художника «Щоденник» в Я Галерея у Дніпропетровську.

Запрошуємо Вас на відкриття виставки за участю художника, що відбудеться в п'ятницю, 19 жовтня, з 19:00 до 21:30, в арт-центрі Я Галерея на Гусенка, 17.

Проект реалізовано за підтримки співзасновника арт-центру Я Галерея в Дніпропетровську Павла Мартинова.

За додатковою інформацією, коментарями учасників подій та фотоматеріалами звертайтесь: 
координатор проектів Катерина Семенюк, тел.: (056) 713 5 713, (067) 567 30 20.