• Головна
  • "Не треба дивуватися": кого можуть примусово доставляти до ТЦК
17:00, 27 березня

"Не треба дивуватися": кого можуть примусово доставляти до ТЦК

"Не треба дивуватися": кого можуть примусово доставляти до ТЦК

В період мобілізації законом України передбачено, що всі військовозобов'язані громадяни віком 18-60 років повинні стати на військовий облік. Чоловіків, котрі ухиляються від служби за повісткою та відмовляються подавати оновлені дані, можуть примусово доставляти до ТЦК.

Про це повідомив заступник начальника Івано-Франківського обласного ТЦК та СП, начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи Роман Боднар в інтервʼю виданню "Західний курʼєр".

Він зауважив, що почав працювати єдиний електронний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів «Оберіг». Він допомагає проводити мобілізацію: свідчить про обліковий статус громадянина – де він стоїть на обліку, чи придатний до служби тощо.

"У нас вже працює система "Оберіг", де занесено дані приблизно 90% військовозобов’язаних. Туди надходять дані з різних реєстрів, але поки не всіх. Усі ці люди офіційно перебувають у розшуку поліції. Осіб, які є в цій базі, поліція має право примусово доставляти до ТЦК в порядку адміністративного затримання", - розповів Боднар.

За його словами, доступ до реєстру закритий. Є тільки у військкоматах та у Прикордонної служби. Особа потрапляє туди, якщо не прибула по повістці та не повідомила передбачені законом дані чи іншим способом ухилилася від призову.

"Щодо такого громадянина роблять помітку, що він знаходиться в розшуку", - уточнив Бондар.

Людина, дані якої внесли в базу, офіційно перебуває в розшуку, її можуть зупинити на вулиці, перевірити в базі "Оберіг" і примусово доправити в ТЦК.

"Не треба дивуватися, коли когось з військовозобов’язаних зупинили на вулиці, перевірили по базі «Оберіг» і відразу примусово доставили до ТЦК. Бо від початку війни тих, хто отримав повістку, не прибув до нас і думає, що його ніхто не буде шукати, дуже багато", - розмірковує він.

Проте можливі і виникнення непорозумінь, коли особа дійсно має право на отримання відстрочки від призову, проте не встигла подати оновлені дані до ТЦК.

"...можуть виникнути такі неприємні моменти, коли людина, яка дійсно має право на відстрочку, але не подала ці дані до ТЦК, при виїзді за кордон пред’являє документи, приміром, на батьківство трьох дітей. А людині кажуть: "Все гаразд, але ви знаходитесь в розшуку. Вам необхідно уточнити дані". І через кордон її не пропускають, а відправляють до нас у ТЦК", - сказав Бондар.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...